Blir störd

av fokuseringen på invandrare på VKs förstasida idag. Kan inte släppa den obehagskänsla jag fick när jag kopplade ihop de tre "nyheterna" med invandraranknytning. Man blir lite extra känslig när en rasistisk galning utfört en massaker på oliktänkande. Varför fokuserar nyhetsmedia på det etniska när barn blir omhändertagna på grund av en familjetragedi? Det måste väl ske omhändertaganden flera gånger i månaden i vårt län utan att det hamnar på VKs förstasida. Killarna i Nordmaling ville inte jobba med tungt skogsarbete och därför ska de inte ha mat. Vad är det för skitsnack? De är ju relativt nyanlända till vårt land och har förmodligen mycket att bearbeta innan de är redo för arbetsmarknaden. Båda dessa händelser bidrar till att hålla misstänksamheten mot främlingar vid liv.
Den tredje nyheten, att en utländsk yngling drunknat i älven har också en anstrykning av främlingshat. "Eftersom han är utlänning och inte kunde simma drunknade han." Det är inte till hundra procent säkert att orsaken var simokunnighet, folk kan faktiskt drunkna av andra orsaker. Underförstått är således orsaken till drunkningen att han kommer från ett annat land.
Dessa tre nyhetsartiklar ger näring till det främlingshat som florerar i dessa dagar och i sin yttersta konsekvens är detta själva grundbulten i den högerpropaganda som i förlängningen kan få förödande konsekvenser…

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. RWR

    Tror du ser spöken på ljusa dan.

    Omhändertagande syftar väl till något gott och ska väl vara till barnens skydd oavsett etnisk tillhörighet, eller?

    Nu stod det ju klart och tydligt att ungdomarna skulle ersättas ”upp till försörjningsstöds normen” så ingen svälter.

    De jobbade ju dessutom förra året! Men fann jobbet för tungt i år! Lite som ungdomar generellt i dag(oavsett etnisk tillhörighet) om jag tillåts vara fördomsfull.

    Och hur du kan få det till att man drunknar indikerar främlingsfientlighet och att man är från ett annat land!? Kan man inte simma är risken överhängande att man drunknar i svårare vatten oavsett vilket land man kommer från!

  2. Pär Andersson

    Svar till RWR (2011-07-29 20:45)
    Jag skulle vilja besvara din kommentar med ett annat talesätt, nämligen Droppen och stenen. Det vill säga att de tre notiserna i gårdagens tidning inte gjorde mig bestört utan jag noterade enbart den lilla och för många läsare oförargliga detaljen att de förmodades ha hade en etnisk bakgrund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.