Nylandshövdingen?

 

Det stundar kärva tider för de ideella föreningar som arbetar för att försöka skydda de få återstående gammskogarna i Västerbotten om de värsta farhågorna vid kommande landshövdingsutnämning i vårt län förverkligas. Jag håller med dem som anser att landshövdingar ska rekryteras från län där de inte är alltför förankrade i traktens mylla. I det här fallet är det sällsynt olyckligt eftersom den påtänkta personen dessutom har dokumenterad lojalitet med två av landets tunga miljömarodörer, LRF och skogsägarrörelsen. Huvva!

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Christer Bäckman

  Hej Per
  Fantasilöst om rekryteringen av landshövding till länet.
  Tänk om vi kunde ha ett öppet sökförfarande och att sedan företrädare från Regionförbundet, vilket representerar länets kommuner o landsting,var rekryteringskommitte då skulle vi närma oss reell demokrati. Offentlig hearing av en handfull utvalda kandidater och kompletterad med webröstning där resultatet skulle viktas mot rekryteringsgruppens röster. Detta är nog möjligt om 20 år då landshövdingämbetet håller på att avvecklas.
  Vad gäller Maud O. tror jag nog att hon skulle hålla måttet bland 10 i topp av sökanden.
  Din galla över skogsägarrörelsen och påståendet att den är en av landets tunga miljömarodörer, kan väl bara bero på att du inte hunnit sätta dig in i vad den ”rörelsen” betyder för det småskaliga skogsbruket och dess arbete för balans mellan att bruka skogen och ”karantänsätta” den.
  Rekommenderar dig också att studera rörelsens historia.
  Det finns gammskogar så att det räcker till både djur, växter och stadsbor såväl som till utrotningshotade landsbygdsbor i Brattsbacka o Gräsmyr.
  Skogen har ett mycket stort värde 365 dgr om året medan tomten i bästa fall har betydelse 1 dag om året.
  God Jul önskar Christer Bäckman

 2. Pär Andersson

  Svar till Christer Bäckman (2011-12-19 23:29)
  ”En landshövding i Sverige förestår en länsstyrelse och är ordförande i dess styrelse och regeringsmaktens främste ställföreträdare i länet. En landshövding utses av regeringen.” Så beskriver Wikipedia landshövdingens roll i Sverige.Och då är det så demokratiskt det kan vara, antar jag. Att vi själva via diverse konstellationer skulle få utse statens företrädare i Västerbotten blir i det perspektivet helt ”off”. Jag vet vad rörelsen betyder för enskilda skogsägare, men jag vet även vad enskilda skogsägare kan ställa till med när de undgår radarn. Och det föröder miljön 365 dagar/år. God Jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.