Gidádálvve

Det samiska namet på vårvinter är gidádálvve och denna årstid kändes väldigt påtaglig imorse. Ordet betyder "vårvinter", och infaller oftast i månaderna mars och april häruppe i norr. Samiska språket har officiellt namn på åtta årstider men för egen del upplever jag betydligt fler, men till skillnad mot samerna har jag inget språk för dem. Jag är dock övertygad om att det finns fler benämningar på årstider i både nord- och sydsamiska dialekter.
Det har varit samma väder under ett antal veckor nu, men klimatet har ändrats väldigt mycket bara sedan förra helgen. Snökristallerna har under den gångna veckan klumpat ihop sig till sprakiga och ibland partikelsmutsiga millimeterstora "ismolekyler". Svenska språket är anpassad för sydsvenska förhållanden med färre klimatologiska skillnader och inte ens våra norrländska dialekter differentierar klimatets skiftningar på ett begripligt sätt. Dagens bilder är därför tagna på temat gidádálvve.

Le’uån neôm gammkraffstation i Brassback.

N’Axel på promenad neôm ladeskage.

Det analoga persontåget från Stockholm passerar sjökurven.

Här intill rälen finns det gott om "sprakiga och ibland partikelsmutsiga millimeterstora ‘ismolekyler‘" som delvis täcker rälshållarna.

Gruppfoto på unga aspar.

Även vägen kantas av smutsiga "ismolekyler".

Fönsterhakens skugga ser ut som ett spegelvänt antikva-g.

Finns det ett bättre sätt att klarna sina sömndruckna ögon på än att fästa blicken på en perfekt symmetrisk "komposition"? Det nattliga rôfset är som bortblåst!

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.