Manson och Breivik

Vad tjänar det till att försöka förklara varför Breivik utförde sitt brutala massmord? Tror verkligen någon på att man kan förhindra framtida dåd genom att låta denne psykopat offentligen klargöra sina grumliga motiv? Tvärtom kommer förmodligen all denna uppmärksamhet trigga andra psykiskt instabila personer. Det finns absolut ingen anledning att älta de skruvade idéerna om "islamiseringen av Västeuropa" såvida inte samhället bestämt sig för att profitera på slagorden. Risken är nämligen att begreppen rotar sig i hela samhället och underlättar för de rådande högerkrafterna att konservera det bestående.
Den bedövande publiciteten runt exempelvis Breiviks vansinniga idébygge i kombination med nedrustningen av den demokratiska skolgången skapar sämre förutsättningar för ungdomar att delta i samhällets utveckling på gräsrotsnivå. Det finns ingen bättre grogrund för etniskt motiverat våld mellan människor än oupplysta människor.
Allt detta hör ihop – idoliseringen av Brevik och föralldel även på sin tid Charles Manson tjänar ett bestämt syfte, nämligen att vrida folks uppmärksamhet från det som verkligen gör skillnad.
Det är naturligtvis utbildning och kultur som ska vara basen för ett samhälle som vill kalla sig demokratiskt. Och det är just dessa två hörnstenar som högern i Västeuropa just nu underminerar. Att kasta ut grundskolan till giriga riskkapitalister och låta universitetens och högskolornas räknenissar spara bort humanioran ur undervisningen är bär sannerligen syn för sägen. Att samtidigt med detta ägna sig åt att idolisera psykopatiska mördare kommer att straffa sig i framtiden, tro mig!
Gomorron!

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

  1. Ingrid

    Håller inte alls med att bilden idoliserar Breivik. Det som däremot är en sorglig men viktig iakttagelse är att han blir en förstorad spegelbild av makten och det du kritiserar i din artikel. Att utse syndabockar, det har blivit en vanlig men otäck del i t ex besparingsåtgärder. Vi låter t ex människor som är sjuka eller arbetslösa drabbas av ekonomisk oro och har man en låg lön så blir också det desamma som ekonomisk kollaps. Socioekonomiska problem har ingen spec hudfärg och skulle med enkla medel kunna elimineras, fattiga barn och ungdomar skulle slippa mycket av den tunga ryggsäck som det sociala arvet innebär. Breivik visar bara att när rädslan blir för stor och inskränkt så blir makten farlig för människor. Rädda makthavare skapar också syndabockar.

  2. Ingrid

    Glömde en sak som jag tycker är viktig. Stor kunskap är viktig och säkert mycket roligt att ha men det är inte säkert att den hindrar dej från att bli en Breivikare med makt.

  3. Arbetare

    Tja, en ensam galning?
    Jag tror inte det.
    Man bör söka mer i omständigheter runt bara Brevik istf att fokusera på endast honom.
    Varifrån kommer pengarna, var utbildades han för dådet?
    Varför var polisen så förlamad?
    Privatpersoner med båtar räddade många fler än polisen som räddade ingen.
    Polisen fick order; stanna ligg lågt-medan privata båtar körde över vattnet och hämtade barn!
    Precis som i Palmedådet- de viktiga frågorna kommer inte att besvaras.
    Allt stannar vid just-en ensam galning.

  4. Pär Andersson

    Svar till Arbetare (2012-06-09 23:04)
    Jag är inte beredd att hålla med dig i dina konspirationsfunderingar. Parallellen till palmemordet håller inte heller.

  5. Arbetare

    Inte mina egna konspirationsfunderingar direkt.Dessa frågor har från dag 1 ställts i norsk, svensk och engelsk media.
    En kommission arbetar fär att utreda polisens agerande också, vi får väl se vad resultatet blir.

  6. Pär Andersson

    Svar till Arbetare (2012-06-10 11:09)
    Vad jag ville säga var att konspirationsteorier dyker ALLTID upp i sådana här sammanhang. Och i Breviksfallet är sannolikheten för en större komplott med många inblandade personer betydligt lägre än i andra motsvarande illdåd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.