Norrbyskär vs. HM

"Stämman tyckte det var för dyrt" står det i dagens VK. Notisen handlar om saneringen av Norrbyskärs industriområde som beräknas kosta 143 miljoner. Förmodligen kommer åtgärden att förbli en dröm. Och apropå drömmar, så försökte jag instinktivt bilda mig en uppfattning om hur stor summa 143 miljoner egentligen är. Först relaterade jag summan till löner eftersom det är den enda måttstock jag i realiteten har tillgång till. Det funkade dock inte, även om en arbetare tjänar 350.000 per år i 50 år blir det bara 17,5 miljoner. Men längre upp i lönehierarkin finns HMs arvtagare Stefan Persson. Hans årsersättning låg senast på 4,7 miljarder, vilket innebär att "månadslönen" på ca 390 miljoner före skatt skulle räcka till att sanera Norrbyskär även om han tvingades betala skatt på summan. (Förutsättningen kunde naturligtvis vara att han fick göra ett direktavdrag på skattsedeln för sin samhällsinsats på Skäret för att försäkra sig om att återstoden av månadslönen räcker till mat även sista veckan före kommande månadslön.)
Gomorron!

Etiketter: , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. GEA

    Hej! Ja det är ju svindlande summor för oss vanliga människor, men i Norge såg jag liknande människor, miljardärer alltså några hade köpt områden som annars skulle bli lämnade i naturlig förfall. Sedan kunde vem som helst få tillträde om det inte störde förståss. Så visst finns det godhjärtade människor med stora inkomster och förmögenheter som har annat i tankarna än bara utnyttja billig arbetskraft.

    Den här du pratar om hör ju till det svenska avskummet som bedriver slavhandel.

  2. Pär Andersson

    Svar till GEA (2013-02-02 10:18)
    Ja, egentligen kanske avskummets kapital skulle göra bättre nytta om de sanerade upp efter sig i de länder som är utsatta för slavhandel och miljöförstöring. Ansvariga för Norrbyskärs förstörelse – det tidigare 1900-talets marknadsliberala politiker – kunde gott och väl befrias från sitt ansvar av våra nutida diton i alliansregeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.