Ungjäveldebatten

Det postdemokratiska samhället befinner sig i sin linda, men de mestadels anonyma angreppen mot våra folkvalda i tidningarnas kommentarsfält ger redan nu en klar indikation om var vi är på väg. Tyvärr leder inte dagens utveckling mot ett mer tolerant och vidsynt samhälle utan till dess motsats, till ett trångsynt, okunnigt och fördomsfullt samhälle som inte tolererar att någon sticker ut från den mall som formas av det kaos vi kallar internet. Det vidöppna landskapet ”sociala medier” kommer således att visa sig vara en återvändsgränd för demokratin som vi känner den. Den anonyma massa som ”24-7” vandrar genom tidningarnas rektangulära stridsfält formas till det slags konsensus som sätter den politiska dagordningen. Ingen människa av kvinna född kommer till slut att våga framföra en avvikande åsikt i eget namn på grund av rädslan för repressalier. Och vem i h-vete vill i politiska val utsätta sig för risken att slitas i stycken av den flock anonyma internetvargar som har Jantelagen som sitt rättesnöre? I ruinerna av ett framtida sönderpratat Umeå kommer historieskrivarna att omtala dagens politiker som den sista rakryggade politikergeneration som verkat i staden. Den som lever ska få se.
Gonatt!

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Hejsan

    Tyckte inte kommentarerna var farliga, några av dom var ju bara emot alkohol men endå så ville han lägga ut ip-adresser och mail som inte är tillåtet. Man behöver inte acceptera kommentarerna och lägga ut dom som privat person. Men nu är ju Lennart Holmlund en politiker så bara det skulle vara fel enligt mig.
    http://blogg.vk.se/betraktelser/2014/01/06/sa-skrev-holmlund/
    Där står kommentarerna, obehagligt att läsa hans reaktioner speciellt när jag vet att Holmlund är en som knarkar från systembolaget. Det låter hårt, men det är sanningen om alkohol

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Sociala medier, där vem som helst kan säga sin mening, är det bästa vi fått för demokratin och tvärt emot som du tycks mena. Att yttra sig där anonymt måste få vara lika självklart som det är att vara anonym när man lämnar sin röst i politiska val. Den så kallade valhemligheten är en demokratisk självklarhet i vårt land. Det borde också möjligheten att vara anonym bakom en insändare eller en bloggkommentar vara. Det tycker bevisligen inte gubbjäveln som föranlett ditt blogginlägg.

    • Pär Andersson (inläggsförfattare)

      Jag vidhåller en motsatt uppfattning. Sociala medier kommer att lamslå genomförandet av kontroversiella men inte desto mindre nödvändiga åtgärder för att skapa ett kreativt och människovärdigt samhälle. Nätet är i detta avseende kontraproduktivt, dvs konserverande och inskränkt. Det som sticker ut blir obönhörligen tillplattat av de anonyma ligorna på internet.

        • Pär Andersson (inläggsförfattare)

          Ja, det kan du hoppa upp och sätta dig på! Att debattera under egen flagg är det som är acceptabelt enligt min mening, och det gör ju du, så…

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Jag följer dig och det inte bara för innehållet i det du skriver utan också för dina fina bilder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.