En glutt på snäppa

En gluttsnäppa och två enkelbeckasiner letar mat utanför fönstret. Det är faktiskt första gången jag haft tillfälle att i lugn och ro – från vardagsrumsfönstret – kunnat fotografera dessa underbara fåglar.
Det är svårt att beskriva dagens väder med vårljus, snötäckt mark och delvis istäckta sjöar, men jag förmodar att dessa veckor är namngivna som en av samernas åtta årstider. De lär även ha namnget ett hundratal olika typer av snö… Sedan vi flyttade till Brattsbacka har jag ofta funderat över samernas språk och hur de traditionellt har kommunicerat olika vädertyper. Äldre tiders bönder har visserligen ett språk som innehåller lokala benämningar på olika vädertyper, men jag föreställer mig att det svenska språket är mycket begränsat i detta avseende.
Det finns så mycket man skulle vilja ha lärt sig under livet och en av dessa lärdomar är hur språket anpassats efter människornas olika levnadsvillkor. Men tyvärr är det ju så att nu när jag äntligen har tid att filosofera över dessa frågar har tåget gått för min ”inlärningstarm”. Jag får nöja mig med att använda mina direktverkande sinnen, dvs mina skumögda korpgluggar och det tjorv som halvsover innanför mina skrynkliga trumhinnor…

gluttsnappa_IMG_6453Gluttsnäppa.

enkelbeckasin_IMG_6576Enkelbeckasin 1.

enkelbeckasin_IMG_6603Enkelbeckasin 2.

varhimmel_P1030644Vid Trehörningens strand upplevde jag en årstid som inte finns namngiven i det svenska språket.

tjadertrack_P1030648Solen har ännu inte raderat ut spåren efter nattens tjäderspel i nysnön.

Gomorron!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.