www och Nordebo

Läste just Nordebos litania över det sårbara Internet och hans efterlysning av datasäkerhet för att säkra våra samhällsfunktioner. Härom dagen spekulerade även undertecknad om hur det framtida Internet skulle kunna se ut. Och så i morse, när jag gick ut och hämtade VK ur brevlådan gick det upp ett ljus. Det är nämligen så att vi har två katter, Axel och Sessan. Iofs har vi alltid haft katt, och efter pensioneringen har vi blivit allt mer sammansvetsade med våra kelgrisar. De är dock helt oförutsägbara, varje möte med katterna är olikt det föregående. Ibland verkar de inte se mig överhuvudtaget för att nästa gång ”ta ned mig” med översvallande ömhetsbetygelser. Som till exempel i morse när jag gick ut för att hämta VK ur brevlådan. Axel satt på grusgången och oftast brukar han vid dessa tillfällen följa mig ned till vägen genom att praktiskt taget gå på mina skor. Ibland följer han sedan med in i huset och fortsätter med sina ömhetsbetygelser. Men återigen andra dagar ägnar han mig inte ens en blick utan ignorerar mig helt genom att helt lugnt sitta med ryggen vänd mot mig. Hans agerande i morse var just så, han ”såg” mig inte utan var helt avvisande och gick till och med undan när jag närmade mig honom. Denna gång klack det dock till i mitt huvud och jag kom att tänka på mina spekulationer i bloggen härom dagen. Jag efterlyste då en datastruktur som är organisk och helt oförutsägbar till skillnad emot dagens ettor och nollor. Och där ramlar katthjärnan in som ett brev på posten! (Det har ju dessvärre visat sig att vår nuvarande helt förutsägbara teknik som bygger på ettor och nollor skapat oroväckande mycket nollor både hos utsatta brottsoffer och hos dataskurkar, de sistnämnda har dock behållit ettorna framför nollorna…)
Det nya Internet!
Japp, här finns kanske lösningen på framtidens datasystem! Och gott sa’n, när jag googlade på katthjärna hittade jag en länk: http://www.twice.se/vetenskap-data-katthjarna.html som inte är helt vetenskaplig men som avhandlar just forskning om kattens komplicerade hjärna. Det visar sig att IBM och andra aktörer redan har börjat undersöka hur naturens mest komplicerade hjärnor är konstruerade för att skapa förutsättningar för överföring av strukturella likheter till datavärlden. Jag är nu helt övertygad om att den organiskt fungerande datorn är framtiden.
Där ser man! Till och med en gammal gubbhjärna har kapacitet att vara helt oförutsägbar! Det bådar gott inför framtiden!

Gomorron!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.