Uppvakta kulturministern om Norrlandsoperan

Den illa hanterade frågan om kulturinstitutionernas momspengar, som bland annat drabbat Norrlandsoperan med ett par miljoner minus för 2007, fortsätter att väcka debatt.

Regeringens beslut att ta tillbaka pengarna i form av sänkta anslag har, som jag bloggat om tidigare och som VK skrivit om på nyhetsplats, kallats "oskäligt" av Kulturrådet på grund av den slumpmässighet med vilken den drabbar vissa institutioner hårdare än andra.

På sin blogg här på vk.se föreslog i dag Britt-Marie Lövgren (fp) att politiker från Västerbotten ska gå ihop över partigränserna för att kräva en förändring, exempelvis genom en uppvaktning av kulturministern – som ju besökte Norrlandsoperan under valrörelsen tillsammans med allianskollegor.

Det vore bra om politikerna i Västerbotten kan tala sig samman om en sådan insats. I den här frågan handlar det om ett klassiskt exempel på när en Stockholms-fixering i kulturpolitiken måste brytas och de tuffare villkoren för institutioner på långt avstånd från storstadsregionerna uppmärksammas.

Det budskapet bör förmedlas till riksdag och regering av en bred samling politiska representanter för Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.