Nalin Pekgul lyfter fram svåra problem

Ordföranden i det socialdemokratiska kvinnoförbundet Nalin Pekgul beskriver i en intervju med Svenska Dagbladet hur tuff situationen kan vara för troende muslimer i Stockholmsförorten Tensta som inte vill stödja extrema åsikter:

"Om du är troende muslim, men har respekt för demokratin och tycker att kvinnor och män ska leva jämställda, kan du få en tuff match i Tensta. De extrema religiösa grupperna blir bara starkare, identitetslösheten gör att många dras dit."

Jag bodde själv i Tensta under nästan tio års tid innan jag flyttade till Berlin. Tensta är en fantastisk förort på flera sätt, och en deprimerande förort på flera andra sätt – en blandning av positiv vilja och negativa tendenser, initiativkraft och utanförskap, gemenskap och motsättningar.

Språkmångfalden i tunnelbanan, hela världen närvarande i det lilla centrumet, koncentrationen på liten yta av tusentals skilda erfarenheter – det skapade en kör och en slags frihet från normer (om man är svenskfödd man i alla fall) som man lätt saknar i mer homogena städer eller stadsdelar.

Men det var också märkbart under de tio åren hur stämningen förändrades och blev hårdare, och spåren av religiös fundamentalism och förtryckande kvinnosyn går naturligtvis inte att blunda för. Den som påstår annat ljuger eller känner inte till verkligheten.

Det är av stort värde för debatten att personer som Nalin Pekgul lyfter fram de här problemen och driver de här frågorna. Och som Svenska Dagbladet konstaterar är Nalin Pekgul inte uppgiven. Hon pekar själv i intervjun på två viktiga saker som måste göras:

"Att stödja rätt krafter och ge dem legitimitet. Den offentliga debatten måste föras hela tiden, och vanliga muslimer delta. Det är inte bara fanatikerna som ska få representera oss."

Där har också medierna en viktig uppgift när det gäller vilka som söks upp för uttalanden och hur debatten bland vanliga muslimer skildras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.