Gräl mellan toppkandidater i USA om Hollywood

Det är fascinerande hur valkampanjer alltid följer vissa givna mönster. Trots att det är ett helt år kvar till de första primärvalen i USA rasar redan ett förvånansvärt bittert gräl mellan demokraternas hittills ledande kandidater Hillary Clinton och Barack Obama.

Inte så att de personligen ger sig på varandra verbalt förstås. Attackerna sker via talesmän, rådgivare och kampanjarbetare som på subtila eller mer grovhuggna sätt försöker misskreditera motståndare och sätta dagordningen.

Den senaste munhuggningen gällde det finansiella stödet från en mäktig Hollywood-pamp, David Geffen, som ställt upp bakom Obama och offentligt avfärdat Clinton som en omöjlig kandidat. Det har utlöst hårda ordväxlingar mellan de båda kampanjteamen.

Möjligen har Hillary Clintons team – härdat av familjens Clintons decennier i Washingtons brutala hetluft – övat på att gå till så snabba och hårda motattacker som möjligt inför alla tänkbara, eventuella, frenetiska, låga angrepp från republikanerna i det riktiga presidentvalet, att de nu i primärvalkampanjens allra först dagar reagerar överdrivet hårt mot Barack Obamas anhängare.

Givet är att de demokratiska toppkandidaternas gräl inte missgynnar exempelvis en outsider som John Edwards.

Hela historien får mig att minnas den här dialogen i tv-serien Vita Huset mellan Will och Toby:

Will: ’I think it says the President and a bunch of Hollywood types want to put your kids in a small car so they can save the sky.’

Toby: ’How did the Hollywood types get into this equation?’

Will: ’I don’t know. How do they ever?’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.