Makthavare försöker alltid framstå som oppositionella

Att hela tiden framställa sig som drabbad av konspirationer, omgiven av motstånd och ensam att förstå vad som gäller är ett vanligt beteende hos kommunala makthavare som inte är så vana vid att granskas kritiskt eller få sina påståenden och uttalanden grundligt ifrågasatta.

Det är ett sätt att slippa stå till svars.
Genom att försöka framstå som varande i ett slags egentlig opposition och hela tiden gå till förebyggande angrepp, insinuera, antyda, utnyttja ett informationsövertag för att forma andras aktörers verklighetsuppfattning kan även den mäktigaste slippa lindrigt undan i debatten.

Vill man förstå Lennart Holmlunds ständiga skäll åt alla håll i sina blogginlägg här på vk.se måste man göra en sådan analys av hur en makthavare – Lennart Holmlund är ju mäktigast i Umeå, inte någon utsatt oppositionell röst som hela tiden kan svära sig fri från ansvar – försöker distansera sig själv från sin roll.

Problemet är emellertid inte om en makthavare agerar så – utan om en omgivning upphör att ifrågasätta och kritisera uttalandenas underliggande budskap, låter dem stå oemotsagda.

Därför är det bra att bloggarna för fram sådana här processer i ljuset och blottlägger, kanske till och med skapar, en debatt som annars skulle ha förblivit dold eller uteblivit helt.

Det vore onekligen spännande med en granskande, akademisk uppsats om politikerbloggarna på vk.se.

En kommentar

  1. Bloggläsare

    Visst vore det intressant med akademiska uppsatser om politikerbloggandet i VK. Men det blir vara halvt då VK inte ger oss bloggläsare chans att kommentera. Utom på din blogg och S-O Edvinsssons. Hur ska t ex Holmlund få veta att det finns de bland allmänheten som kanske inte tycker som han, om det inte går att få kommentera? På nätforum finns tekniken för detta. Men ej i VK-bloggar. Varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.