Ett storhotell kan utveckla stadsbilden, men också ockupera den

Jag tycker att stadsbilder bör få förändras. Det är spännande med nya byggnader och idéer om hur även en stadskärna kan utvecklas.

Ibland är den bästa lösningen att låta det gamla stå kvar i invändigt gradvis renoverat skick, ibland bör man riva och bygga nytt, ibland måste man komplettera och expandera.

Det har byggts många eländiga byggnader i svenska städer de senaste hundra åren – kring dem är det svårt att känna nostalgi.
Men det har också byggts en del som står sig – dem behöver man inte vara nostalgisk inför eftersom de fortfarande andas och lever.

Men vid varje förändring är det helt avgörande att någon tar ansvar för gestaltningen av byggnader och stadsbilder ur ett annat perspektiv än det rent ekonomiska eller det rent prestigemässiga.

Beskedet från byggnadsnämnden i Umeå att det föreslagna storhotellet i Åhlénskvarteret måste anpassas bättre till den befintliga kulturmiljön är därför välkommet.

De skisser som presenterats i kombination med den tänkta höjden kändes inte särskilt genomtänkta. Exemplen på hur den typen av arkitektur känns dyster och föråldrad redan en dag efter invigningen är många.

Om det skuggkastande alternativet varit det enda hade det, enligt min spontana åsikt, varit bättre att inte bygga alls.

Ska det byggas så högt på den platsen mitt i stan måste det ske med djup tanke om och känsla för hur en sådan omfattande byggnad kan berika stadsbilden, inte förmörka den, utveckla stadsbilden, inte ockupera den.

Man får i praktiken bara en chans, blir det fel reser sig prestigemonumentet mot himlen länge som symbol för bristande ansvarstagande.

I dagens VK säger Nils Johansson, förvaltare för fastighetsägaren Tor KB Umehus AB, att man haft som målsättning att få acceptans för sju våningar mot gatan, men inte har lagt ned så mycket arbetstid på gestaltningen.

Det låter oroväckande. Om prioriteringarna ser ut så bådar det illa för projektet.

Förhoppningsvis visar man under det fortsatta arbetet att man är beredd till större ansvarstagande än så om man skulle få klartecken för att med ett storhotell förändra en viktig del av Umeås stadsbild.

En kommentar

  1. Umeåbo

    Den fyrkantiga 7-våningskolossen till hotellidé som Hilding Holmqvist ihop förvaltaren Nils Johansson vid Umehus föreslog, är ett nytt exempel på hugskottsplaneringen i Umeå. Det som Anders Björkman skriver så bra om på kultursidan i VK idag. Förs det inga dialoger med sakkunnigt folk i kommunen innan förslag? Eller går det via högsta kommunalråden och dom ger klartecken? Umeå tappar i anseende med både dåliga förslag som får tummen ner och dålig planering. Kommunalrådet Holmlund klagar på nedskräpning i natur och stad. Hugskottsplanering är också nedskräpning som politikerna har direkt ansvar för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.