Bloggandet lever och påverkar

I dag är det stora länktipsdagen här på bloggen.

Kände bloggaren och ordföranden i socialdemokratiska pressföreningen Jonas Morian (som ledarsidan intervjuade före valet i höstas) kommenterar ett meningsutbyte i Svenska Dagbladet mellan Martin Jönsson och Susanna Popova.

Jonas Morian ger även oss bloggande traditionella journalister ett par slängar av sleven.

Givetvis har Martin Jönsson och Jonas Morian rätt i bedömningen om huruvida blogggandet är på uppgång eller nedgång. Bloggandet är inte på nedgång.

När jag surfar omkring till utvalda sidor på mornarna för att orientera mig i debatten och få uppslag och infall inför dagens skrivande, spelar ett antal bloggar lika stor roll som ett antal ledar- och kultursidor i traditionella papperstidningar.

De fyller ofta olika funktioner, har olika tempo, perspektiv och typ av resonemang, olika grad av reflekterande fördjupning, men skillnaderna minskar.

Det är nog få som riktigt förstått hur starkt de mest lästa politiska bloggarna i Sverige – som ändå förmodligen och av begripliga skäl är totalt okända för de allra, allra, allra flesta vanliga tidningsläsare – faktiskt influerar och påverkar åsikter, ämnesval och attityder så som de kommer till uttryck även exempelvis på en traditionell ledarsida.

Följer man både papperstidningarnas opinionsbildare och de mest lästa politiska bloggarna är det inte svårt att se i vilken riktning timret i älven flyter, vem som influerar vem.

Förhoppningsvis kommer avhandlingar och andra mer genomgripande studier att ge sig i kast med att undersöka hur de ledande bloggarnas inflytande egentligen ser ut och sprids i opinionsbildande kretsar.

Alla som följer vk.se kan också konstatera att även en lokal politisk debatt kan vitaliseras och förändras genom bloggande politiker och debattörer av olika slag.

Det har nog, i det avseendet, aldrig varit så lätt, roligt, demokratiskt och samtidigt svåröverblickbart att följa med i samhällsdebatten.

En kommentar

  1. vk.se-läsare

    VK:s bloggdebatt haltar opinionsmässigt och demokratiskt då vk.se har frivillighet för kommunpolitikerna att bli kommenterade. Kommunalrådet Lennart Holmlund, socialdemokraterna och Pernilla Djärv, centerpartiet är därmed inte lika demokratiska som övriga av Umeå kommunpolitiker som låter sig kommenteras. Dags för ändring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.