SVT och trovärdigheten

Svenska Dagbladets politiske chefredaktör P J Anders Linder ställer en relevant fråga angående ett mycket märkligt uttalande av Sveriges Televisions vd Eva Hamilton om det av SVT inköpta förnedringsprogrammet ’Ballar av stål’.

Hon har fördömt vattenattacken på statsminister Fredrik Reinfeldt. Tänk vilket uppsving för SVT:s trovärdighet det vore om hon också rakt ut kunde erkänna att det faktiskt inte finns någon rimlighet i att public service överhuvudtaget ägnar sig åt den typen av program.

Jag är varm anhängare av public service och inte särskilt förtjust i förenklade krav på smalt utbud i SVT där vissa genrer klassas som bättre och viktigare än andra. Även sport, humorprogram och dokusåpor kan höra hemma i ett försvarbart public service-utbud – om kvaliteten och angelägenheten i form och innehåll motiverar det.

Att bara efterfråga ett visst slags kultur, nyheter och samhällsdebatt tycker jag är ett förlegat synsätt på modern television.

Men pulbic service måste stå för ett grundläggande kvalitetstänkande oavsett programform, annars kommer man att få det mycket svårt att berättiga sin existens. Man ska inte styras av tittarsiffror och ett kommersiellt tänkande som andra klarar bättre.

I synnerhet som det förlegade licenssystemet i sådana här lägen när SVT gör bort sig har en sådan provocerande karaktär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.