Dags för en repris av Dallas?

Den här veckan är det liberala frilansskribenten Miriam Nordfors tur igen att komma med några kloka ord på ledarsidan om veckan som gick:

VK: VK berättade i veckan om att det finns planer på ett nytt kärnkraftverk i finska Nykarleby – tio mil fågelvägen från Umeå. Borde även Sverige bygga nya kärnkraftsverk eller är det en energipolitisk återvändsgränd?

MN: Det skulle bara vara en energipolitisk återvändsgränd om det var så att kärnkraften byggdes ut på bekostnad av avstannad energidebatt och forskning.
Visst, kärnkraften är inte en ideal energikälla, men samtidigt har vi ett samhälle som behöver mycket energi. Visar det sig att vi omöjligt kan behålla vår välfärd utan kärnkraft tycker jag att det kan vara berättigat med en utbyggnad. Men då ska det vara som en sista utväg.

VK: Socialminister Göran Hägglund vill utreda patientsäkerheten och hur vårdgarantin kan stärkas. Varför är det så långa vårdköer i Sverige som skryter så om sin sjukvård?

MN: För det första: svenskar skryter om det allra mesta som är svenskt, det verkar inte spela så stor roll om något är bra eller dåligt.
Det är en konstig paradox i svensk kultur. Det är okej att skryta om sitt land, men inte om sig själv.
När det kommer till vårdköerna, finns det många anledningar till att de är så långa, men till stor utsträckning handlar det om den rädsla för kvalitetsförbättring genom konkurrens som präglat Sverige i decennier.
Konkurrens och utslagning har i princip använts som utbytbara uttryck, vilket har skapat en negativ attityd som blockerat förändringar.

VK: Regeringen meddelade i veckan att man vill se över den statliga spelpolitiken. Är det dags att skrota monopolet eller tvärtom läge att värna det?

MN: Nä, det är dags att skrota. Det håller inte längre att klamra sig fast vid monopolet av folkhälsoskäl, inte med de möjligheter som internet erbjuder den spelsugne.
EU-kommissionen kommer förmodligen också att stämma Sverige för brott mot den fria etableringsrätten, och de har god chans att vinna.
Det är dags för våra politiker att börja arbeta för att färre ska bli missbrukare genom alternativa kanaler än statligt ägande.

VK: EU-toppmötet var Tony Blairs sista stora internationella framträdande som brittisk premiärminister. Vad kommer han att få för betyg i historieböckerna?

MN: Ser man sig runt omkring just nu ser det ganska dystert ut för Blair. På engelska biografer går just nu filmen ’Taking Liberties’, som handlar om hur hans styre gjort Storbritannien till ett land där allt fler friheter försvinner i takt med att kontrollen ökar.
Till detta läggs också till exempel New Labours senaste valnederlag och misslyckandet i Irak. Samtidigt minns många hur han enade Storbritannien efter prinsessan Dianas död, och hur målmedvetet han skötte fredsprocessen på Nordirland.
Två betyg kan därför sättas på Tony Blair – ett för mannen som lyckades ena en nation och skapa fred, och ett helt annat för en politiker med oklar politisk kompass som inte alltid pekar i rätt riktning.

VK: Sommaren är tv-reprisernas årstid. Vilket program eller film borde SVT sända i repris?

MN: Det är verkligen dags för en repris av Dallas, särskilt som filmen är på gång.

VK: Veckans salting?

MN: Att Sven Otto Littorin tog bort sin skumma "MBA" från sin meritförteckning

VK: Veckans suring?

MN: Hillary och Bill Clinton i kombination med Sopranos. Bör man inte anstränga sig lite mer i sin PR-kampanj om man vill bli president för ett av världens mäktigaste länder?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.