Inför ett treterminerssystem inom högre utbildning

Det är många frågor som diskuterats i högskole- och studentpolitiken den senaste tiden – studiestödssystemet, CSN, kårobligatoriet, utlandsstudier, kvaliteten på högskoleutbildningarna, examensrätten, hur styrelser utses vid lärosätena osv.

Ordföranden för Umeå studentkår Joakim Berglund bloggade tidigare i dag om studentpolitik här på vk.se.

Det är roligt att den debatten nu dragit igång på allvar utifrån lite nya förutsättningar.
Regeringsskiftet har också på ett tydligt sätt bidragit till att öppna upp perspektiven och få igång ett reformtänkande.

Jag tycker att man borde ta bort inkomstbegränsningarna för hur mycket en student får tjäna innan studiebidrag och studielån reduceras.

Det skulle stänga av den konstiga signal som samhället nu ger studenter – att de ska akta sig för att jobba och söka kontakt med arbetsmarknaden ’i förtid’.

Den som vill arbeta parallellt med studierna bör inte bestraffas, utan uppmuntras.

Och jag tycker att man snarast bör införa ett treterminerssystem.

Det skulle öka möjligheten till högre studietakt på ett rimligt och för de flesta gynnsamt sätt.
Och det skulle lösa en hel del av sommarproblematiken när det gäller inkomst, arbetslöshet och status för studenter som nu faller mellan stolarna på grund av stela regelverk.

Även CSN bör konkurrensutsättas i någon form för att ge bättre individanpassning och flexibilitet i systemet, även om det nog inte är någon lösning på problemen att lägga ned myndigheten, som trots allt blivit bättre på senare år, helt och hållet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.