Värna den restriktiva alkoholpolitien

Folkhälsoinstitutet presenterade i går en studie över vilka konsekvenser ett slopat monopol på alkohol skulle innebära. Studien visar tydligt varför den restriktiva och solidariska alkoholpolitiken bör värnas.

Enligt forskarna bakom studien skulle alkoholkonsumtionen, och därmed alkoholskadorna i samhället, öka kraftigt vid ett slopande av den svenska alkoholpolitiken.

Om man införde ett system där omkring 1000 licensierade specialbutiker, med längre öppettider än dagens Systembolag, skötte försäljningen skulle alkoholkonsumtionen öka med 14 procent.

Om alkoholförsäljningen släpptes fri i livsmedelsbutiker med öppethållande alla dagar i veckan menar studien att alkoholkonsumtionen skulle ökad hela med hela 29 procent.

Konsekvenserna skulle förstås bli fler misshandelsfall, ökad dödlighet, höjd sjukfrånvaro och stora kostnader för samhället. Hårdast skulle unga och storkonsumenter drabbas.

Den svenska alkoholpolitiken och Systembolagets monopol är alltså mycket lätt att motivera ur ett folkhälsoperspektiv. Det gäller även ur ett EU-perspektiv.

3 kommentarer

  1. Tomas F

    När ska det socialistiska förmynderiet få ett slut? I Sverige är vi vuxna inte betrodda uppgiften att köpa livsmedel vilket alkohol är en liten del av. Det är på tiden att svenskarna lär sig att ta ansvar. Avskaffa Folkhälsoinstitutet.
    I Svenska Dagbladet skriver Per Gudmundson följande.
    ”Frågan är dock varför ett så trubbigt instrument som monopolet, som främst försvårar för just vanligt folk, ska vara det viktigaste verktyget i en ansvarsfull alkoholpolitik.
    Vore det inte bättre att vårda alkoholisterna, fängsla våldsmännen och uppfostra ungdomarna? För att markera en ny riktning i alkoholpolitiken borde regeringen, den dagen monopolets avskaffande äntligen genomförs, presentera åtgärdsprogram för riskgrupperna. Vid resursbrist går det bra att dryga ut kassan med Folkhälsoinstitutets budget.”

  2. Ulf Parde

    Jag är så less på den svenska förbudspolitiken. Tur att vi är med i EU – annars skulle förmodligen alkoholskatterna varit ännu värre.
    Sänk vinskatten till ölets nivå i stället för att bråka med EU-kommissionen om det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.