Centerpartiet och Maud Olofssons insats som näringsminister

Att centerpartiets omvandling på senare år stärkt den liberala mitten i svensk politik är otvetydigt.

Men det är fortfarande oklart exakt var partiet kommer att landa, om man är i början eller slutet av denna omvandling och vilken liberal nyans man till sist antar mer permanent.

Trots alla spekulationer kring hur länge partiets förnyelseprocess ska hålla i sig, hur Stureplansavdelningen ska komma överens med glesbygdsfalangen (de kan ha mer gemensamt än man i förstone tror, politiska organisationer är ofta mycket mer komplexa än utomstående spontant inser) eller hur långt förnyelsen ska gå tror jag att centerpartiets trovärdighet i valrörelsen 2010 hänger på något mycket konkret:

hur Maud Olofsson lyckas i rollen som näringsminister, framför allt när det gäller att förbättra företagarklimatet och göra det lättare att starta och driva småföretag.

Hon lyckas mycket bra i debatten och gör där viktiga insatser, men brottas också med ett begynnande rykte om att vara en retoriskt skicklig pratminister i stil med Mona Sahlin.

Hennes ställning inför 2010 avgörs nog helt enkelt av vad hon kan visa upp i form av konkreta politiska resultat efter fyra år som statsråd med ansvar för näringslivsfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.