Mona Sahlin: ’Jag hoppas att han skäms ordentligt.’

Sedan jag började på VK för lite drygt ett år sedan har jag aldrig fått så mycket medhåll och så många positiva reaktioner som efter kritiken av Lennart Holmlunds sexistiska historia.

Frågan som ställs är: vad kan man ha för förväntningar på ett ledande kommunalråd när han uppträder i sin politiska roll?

Två av de märkligaste och mest irrelevanta sidospåren i denna debatt har ju gällt dels huruvida historien är humoristisk eller inte (jag tycker inte det, men det har inte ett dyft med saken att göra, det är dess budskap som är relevant), dels buskisartister och radiopratare – de drar ju sexistiska skämt, så vad är problemet med att Lennart Holmlund gör det?

Lennart Holmlund är den högste representanten för en kommun och en hög representant för ett parti som båda tar uttryckligen avstånd från den typ av sexism som kommunstyrelsens ordförande skrattar åt i sin historia och vars spridning han fortsätter att försvara i sin blogg.

Lennart Holmlunds inställning till sexism går alltså på tvärs mot vad hans eget parti tycker i frågor om jämställdhet och vad Umeå kommun vill arbeta för.

Problemet är alltså hur han – en högt uppsatt politiker, inte en buskisartist eller radiopratare – uppträder i sin politiska roll: klyftan mellan ord och handling, mellan budskapet ena dagen och budskapet nästa dag.

Kommunalrådet själv tycks fortfarande inte förstå det sexistiska i ett skämt som går ut på att en kvinna ges bort sexuellt som handelsvara eller belöning åt någon för ett utfört mord på statsministern (ett skämt jag vidhåller är märkligt när det framförs av en högt uppsatt socialdemokrat med tanke på Sveriges närhistoria av statsrådsmord, men Lennart Holmlund verkar inte förstå den problematiken heller).

När Jan Björklund för några veckor sedan med rätta bad om ursäkt för ett sexistiskt språkbruk under sina år i militären sade Mona Sahlin till Dagens Nyheter: "Jag hoppas att han skäms ordentligt. Han borde göra bot genom att åka runt hos militären och tala om jämställdhet."

Om hon blev tillfrågad och inte tog några partipolitiska hänsyn kan man ju bara ana vad hon skulle tycka och tänka om Lennart Holmlunds oförmåga till självkritik.

Och för att ingen ska förledas att förväxla Lennart Holmlunds inställning till sexism med socialdemokraternas inställning återger jag gärna vad kommunalrådets eget parti skriver om jämställdhet på sin hemsida:

"Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera den ojämlikhet som råder mellan könen. Vi vill synliggöra och bekämpa de maktstrukturer som underordnar kvinnor och som bevarar ojämlika villkor i samhället. Målet är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom livets alla områden. Genusordningen är ett tydligt ojämlikhetsmönster i samhället. Den skapar en systematisk över- och underordning mellan könen och skapar ojämlika livsvillkor för kvinnor och män."

Om Lennart Holmlund ägnade lite mindre tid åt att vara nöjd med sin historia och lite mer tid åt att studera det egna partiets åsikter skulle han kanske börja förstå vad kritiken handlar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.