Klimatmötet blev varken ett fiasko eller en succé

I en signerad text på dagens ledarsida skriver jag om klimatmötet på Bali:

’Klimatmötet blev varken ett fiasko eller en succé

Klimatmötet på Bali blev inget fiasko. Egentligen är det skäl nog att jubla. Man får inte glömma vad Bali i grunden handlade om: att överhuvudtaget få fart på arbetet med att ta fram den uppföljare till Kyotoprotokollet som ska fastställas i Köpenhamn om knappt två år, att skapa förutsättningar för fortsatta förhandlingar och att få med USA i processen.
Kompromissen blev för vag. Det är långt kvar till bindande, gemensamma åtaganden av det slag som kommer att krävas i ett slutdokument. Men klimathotet är globalt och kräver globala uppgörelser.

Då får inte, hur frustrerande det än må vara, det bästa bli det godas fiende. Om förhandlingarna brutits upp i kaos hade en global ansats blivit omöjlig för lång tid framåt. Då hade höga ambitioner hos enskilda länder reducerats till hedervärda men otillräckliga. Nu lever processen, möjligheter hålls öppna, inga dörrar har stängts. Det är en definitiv framgång.

Vita Husets motsträvighet har stått i centrum, men det händer mycket positivt på delstatsnivå i USA och med en ny president i Washington om ett år kan förhandlingarna bli enklare inför Köpenhamn 2009.

Med detta sagt måste man lika fullt konstatera att uppgörelsen på Bali inte i sig är någon garanti för en lycklig utgång. Uppföljaren till Kyotoprotokollet kommer att kräva både konkreta och tuffa mål för snabbt minskade utsläpp av växthusgaser. Och med tanke på hur nära mötet som skulle lägga fast villkoren för resten av förhandlingarna var att misslyckas är det inget lätt arbete som väntar.

Efter Bali skulle världssamfundet kunna citera Hollywood-gästen i Woody Allens Annie Hall: ’Right now it is only a notion, but I think I can get the money to make it into a concept, then later turn it into an idea.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.