Spännande röstsammanräkning, nu väntar party

Dags att runda av den senaste veckans bloggande om delstatsvalet i tyska Hessen här medan debatterna fortsätter i Umeå fullmäktige (jag är inte på plats, utan lyssnar via radio, stadsbibliotekets framtid har väl varit den intressantaste frågan hittills).

Men Hessen alltså: Det blev en spännande röstsammanräkning i går. Och nu väntar party för alla som lever på politiska spekulationer.

Valresultatet slog, glädjande nog, fast att stödet för den sittande ministerpresidenten Roland Koch och hans parti, kristdemokratiska CDU, rasat hejdlöst under valrörelsens avslutande veckor. CDU tappade 12 procentenheter jämfört med förra valet, många mandat och blev bara med ytterst liten marginal största parti.
Samtidigt gick socialdemokratiska SPD starkt framåt, knappast på egna meriter dock.
Genom att det nya vänsterpartiet Die Linke därtill kom in i delstatsparlamentet råder nu fullständig oklarhet om vilken koalition som egentligen kommer att tillträda efter ett valresultat som varken gav CDU-FDP eller SPD-de gröna någon majoritet.

Både CDU och SPD har uteslutit en stor koalition av det slag som styr nationellt, SPD har uteslutit samarbete med Die Linke, liberala FDP har uteslutit samarbete med SPD och de gröna i Hessen tål inte Roland Kochs CDU. Den logiska konsekvensen av detta blir att ingen koalition kan skapas som har egen majoritet. Vem bryter vilket vallöfte först?

Men vad som står utom allt tvivel är att väljarna buat ut Roland Kochs medvetet populistiska och primitiva valkampanj på temat invandrare och ungdomsbrottslingar. Inte ens Kochs försök att distansera sig från sitt eget budskap i valrörelsens slutskede hjälpte – smutsen gick inte att tvätta bort så snabbt.

Att skamlösheten inte gick hem har ett egenvärde, oavsett utgången av själva regeringsfrågan och alldeles bortsett från att socialdemokraterna i Hessen inte direkt är något man gör tummen upp åt i onödan och att det var trist att Die Linke tog sig in i deltstatsparlamentet.

Eftersom CDU samtidigt vann klart i delstaten Niedersachsen, som också gick till val i går, är det svårt att bedöma vilka konsekvenser valresultaten får för den stora koalitionen i Berlin. Härnäst väntar ett ovisst delstatsval i Hamburg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.