Gallerior är lysande uppfinningar för norra Europa

Och sedan, mer kuriöst, kommer här mitt yrvakna försvarstal till gallerior – som jag är en varm vän av. Detta har alltså inte ett endast dugg med biblioteket att göra, vill jag betona, men för bloggläsare utanför Umeå som undrar vad det är frågan om krävs kanske ändå en förklaring.

Motståndarna till en flytt av Umeå stadsbibliotek har många goda skäl till och ett par riktigt korkade socialistiska argument för sin hållning.

De korkade, socialistiska argumenten handlar om att skulle biblioteket flyttas är handeln intresserad av att flytta in i de gamla lokalerna – läget är centralt och attraktivt.
Det har fått vänstern att reagera så här, om jag får ironisera lite: om det är så att handeln vid en eventuell flytt av biblioteket skulle ta över de gamla lokalerna då är vi emot en flytt av biblioteket redan av det skälet, oavsett vilket behov framtidens bibliotek kommer att ha eller vilken lösning som vore den bästa för bibliotekets ställning. Hellre en sämre lösning för biblioteket än en ny galleri i de gamla lokalerna, ungefär så verkar attityden vara.

Som sagt, det finns många starka argument mot att flytta stadsbiblioteket, kanske visar de sig i slutändan starkare än argumenten för, och det finns många kloka personer som inte alls tror på idén om en flytt men som inte har något emot handel och företagande.

Men det finns också dem som i sin argumentation snarare verkar drivas av ett hat mot gallerior än ett månande om biblioteket.

För mig är frågan om vad som händer eller skulle kunna hända med de gamla lokalerna komplett ointressant när det gäller bibliotekets framtid. Bibliotekets behov av bästa tänkbara lösning är en fråga helt för sig och överlägset högst upp på prioritetslistan – där ska inga kompromisser göras vare sig av omsorg om eller hat mot handel och näringsliv.

Så detta försvarstal till galleriorna har alltså inte med biblioteksfrågan att göra. Men propagandan mot gallerior är som bekant utbredd överallt. Med detta retar jag därför sannolikt upp halva läsekretsen och hela bekantskapskretsen.
Men mitt budskap i radiobloggen nedan är att gallerior är oslagbara uppfinningar för norra Europa med de vintrar som råder här, inte minst ur barnfamiljeperspektiv:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.