Politiska piruetter vid Elbes strand

Karl Rydå har skrivit om ’Politiska piruetter vid Elbes strand’ på Upsala Nya Tidnings ledarblogg, med anledning av situationen som jag bloggade om här och som jag har en mycket kort, sammanfattande signerad text om på dagens ledarsida:

"Jordgubb-rabarber eller persika-maracuja?

Det nya tyska fempartilandskapet med sitt myller av olika koalitionsmöjligheter, skrev en journalist på Der Spiegel häromdagen, börjar likna yoghurthyllorna i butiken: där finns allt ifrån jordgubb-rabarber till persika-maracuja.
Efter delstatsvalen i Hessen och Hamburg är spekulationerna om olika allianser intensivare än någonsin. I Hamburg leker kristdemokratiska CDU och de gröna nu vagt med tanken på ett historiskt samarbete. Vägen dit är lång, men intresset finns hos båda.
Inom socialdemokratiska SPD råder internt krisläge sedan partiledaren Kurt Beck i snåriga ordalag tycks ha gett toppkandidaten i Hessen, Andrea Ypsilanti, klartecken att bryta ett vallöfte och bilda en minoritetsregering med de gröna med hjälp av stödröster från det nya, inom SPD-ledningen hittills tabubelagda vänsterpartiet Die Linke.
Liberala FDP som satsat allt på ett samarbete med CDU hotar, trots ganska bra valresultat, att marginaliseras om partiet inte öppnar sig för fler koalitioner.
Den tyska inrikespolitiken är inne i ett spännande och oklart brytningsskede."

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.