Duellen fortsätter

Hillary Clinton vann natten demokratiska primärval i Pennsylvania tämligen övertygande. Det förändrar inte grundläget: Barack Obama har fortfarande en klar ledning, Hillary Clinton är fortfarande nästan chanslös att hämta in hans försprång i valda delegater.

Men det förändrar stämningen och psykologin tillräckligt för att Hillary Clinton ska kunna argumentera för varför hon fortsätter sin kampanj. Obama lyckas inte vinna i de stora och i senhöstens slutliga presidentval avgörande delstaterna trots ett stort finansiellt övertag. Det lär väcka en del tvivel kring hans förmåga att besegra John McCain, och det lär Clinton inte vara sen att utnyttja.
Om inget sensationellt inträffar kommer alltså primärvalskampen inom det demokratiska partiet att rulla på ytterligare en tid och genom ytterligare några delstater, och om inte Hillary Clinton mot förmodan skulle ge upp så blir det förr eller senare de så kallade superdelegaterna som avgör.
Om det sedan sker innan eller under konventet är fortfarande en öppen fråga.

Vilka slutsatser kan man egentligen dra så här långt av det demokratiska partiets långa, händelserika och uppslitande primärvalsprocess?
Å ena sidan gäller nog, trots allt, fortfarande att den intensiva kampanjen gett demokraterna en möjlighet att mobilisera, engagera och värva sin utan uppmärksamheten och hettan kring den utdragna duellen inte hade varit lika stor. Grundtipset, om än naggat i kanten och omsvärmat av reservationer och frågetecken, är fortfarande att både Obama och Clinton bör besegra John McCain senare i år.

Men det som borde vara ett stort övertag är bara ett marginellt övertag.

För, å andra sidan har gradvis, och inte minst under den senaste månaden, farhågorna om att bitterheten och de hårda tagen i kampanjerna ska få en nedslitande, uppslitande, demoraliserande och polariserande effekt på det demokratiska partiet börjat besannats.

Anders Rönnmark har skrivit intressant i Tidningen Ångermanland om en av de mest uppmärksammade kontroverserna i kampanjen inför primärvalet i Pennsylvania.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.