Bränsleslukande och bränslesnåla politiker

Bränsleslukande och bränslensnåla politiker är utgångspunkten för en liten signerad betraktelse av mig på dagens ledarsida. Metaforerna är förstås lite vågade att ge sig in i för en som inte har körkort:

’Enligt uppgift lär Lennart Holmlund (s) och Anders Ågren (m) i går ha mötts i ett s.k. miljöbilsrally, med uppgift att köra en sträcka så bränslesnålt som möjligt.
Ur ett politiskt perspektiv är det intressant att fundera kring hur bränslesnåla eller bränsleslukande olika politiker är när det gäller maktutövning, ledarskap och opinionsbildande arbete.

En del rullar på tyst, effektivt och i lugn takt, gör inte av med mycket energi, sprider inga moln av gräl eller rubriktörstande utspel kring sig, hörs bara av den som lyssnar noggrant och håller det politiska arbetet rent, konstruktivt och sobert. De tillryggalägger å andra sidan sällan längre sträckor, behöver alltid starta i tid för att hinna fram och har ofta bara plats för en resväska i taget.

De bränsleslukande politikerna däremot bullrar, gasar, bolmar, tutar och kör på gränsen till det omdömesgilla, ibland på fel gräns. Men de hörs å andra sidan, ibland kan de nå längre och komma fortare fram med större last än andra; ofta till priset av en nedsmutsad politisk miljö, en del krockar och oväntade motorstopp.

Över tid ligger förstås idealet någonstans mitt emellan. Hur Umeåpartiernas ledande företrädare, kommunalråd och gruppledare ska karaktäriseras utifrån detta överlåter jag åt läsarna att bedöma och diskutera.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.