Svenska språket och den högre utbildningen

En gammal käpphäst återigen: om kvalitet och hög nivå på undervisningen är en prioritet för universitet och högskolor bör svenska språkets ställning värnas, inte minst på grundutbildningarna.

En patetisk övertro på att dålig engelska är en automatisk dörröppnare och lösningen på ett antal problem sprider sig just nu lite här och var, och sänker den vetenskapliga kompetensen och intellektuella kapaciteten – allmänt i samhället och inom den högre utbildningen.

För internationell konkurrenskraft och genomslag i den senare forskningen är på lång sikt kvaliteten i grundutbildningen helt avgörande. Upsala Nya Tidning förklarar i en ledare varför detta talar mot ett ökat inslag av undervisning på engelska vid universiteten. Tidningen skriver bland annat:

’Akademiska studier ställer krav som förutsätter ett stort ordförråd och språklig säkerhet. För de allra flesta innebär det att vara hänvisad till sitt modersmål. Snarare än att förstärka vår internationella konkurrenskraft riskerar en ökad undervisning på engelska att försämra möjligheterna att hävda sig i omvärlden.’

Jag ber att få instämma.

2 kommentarer

 1. Hans Granberg

  Jag har lång erfarenhet av Umeå universitet efter 38 års anställning.
  Jag har sett ett ökat intag av utländskt intag av studerande. Dessa skall gynnas med undervisning på eget språk. Men svenska studenter på samma kurs tvingas därmed följa ämnet på ett främmande språk. Likadant och ändå mer beklämmande är att nästan all litteratur som skall läsas är på engelska. Här gynnas återigen andra elever än svenska.
  Ifrågasätts litteraturvalet fås svaret: ’ ja, det är så dyrt att översätta originalet!’
  Man skulle faktiskt kunna säga att svenska elever diskrimineras på högskolorna i Sverige.
  Visst, svenska studenter blir bra på engelska, men alla skall väl inte jobba utomlands, och varför skall vi diskriminera våra egna, bara för nöjet att utbilda utlandsfödda?

 2. Ola Grimsholm

  Jag kan inte annat än att hålla med. Svenska språkets ställning på universiteten är hotat. Det vurmas så mycket till höger och vänster om internationalisering, men man tänker inte på att vårda vårt eget språk. Allt skall ske på bekostnad av svenska elever. Det är skrämmande. Jag kan rekommendera ett besök på Språkförsvarets hemsida: http://www.sprakforsvaret.se/sf/ De kämpar för svenska språkets ställning på alla nivåer i samhället inkl på högskolor och universitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.