Miljöpartiets identitetskamp

Miljöpartiets identitetskamp inför öppen ridå, nu senast på helgens partikongress, är intressant inte bara som ytterligare ett exempel på ett parti i långsam omvandling, utan framför allt för de förändringar i det stela svenska partilandskapet som går att ana på längre sikt.

Uppgörelserna mellan alliansen och miljöpartiet på flera viktiga områden har visat att ett sådant samarbete har betydligt större potential än en rödgrön koalition där alla tre partier ömsesidigt lockar fram varandras sämsta sidor och blockerar varandras bästa instinkter, och där miljöpartiet och vänsterpartiet knappt tål varandra.

Även om regeringsalternativen följer blockgränsen även inför nästa val kan mycket hända där som skapar nya förutsättningar och nya akuta problem. Både alliansen och miljöpartiet tjänar stort på att behålla ett hyfsat samtalsklimat och utveckla samarbetet med varandra i sakfrågor där socialdemokraterna och vänsterpartiet är för hopplöst bakåtsträvande till och med för miljöpartiet.

De gröna i Tyskland brottas lite med samma problem, men har hunnit längre i sin frigörelse: genom att som för några veckor sedan gå in i en delstatskoalition med kristdemokraterna i Hamburg håller man möjligheterna för samarbete i olika riktningar öppna och kan få ut betydligt mer av olika uppgörelser än man skulle få om man helt låste sig i en frasradikal vänstertillhörighet. Och kristdemokratiska CDU och liberala FDP skärper till sig på rätt sätt av att hålla kontakten till och tanken på ett samarbete med de gröna levande.

Miljöpartiet i Sverige vacklar fortfarande i sin självbild, men den övergripande tendensen är att man för det första håller på att skaffa sig ett allmänt mer regeringsdugligt program och för det andra börjar tröttna lite på den självvalda rollen som vänsterparti. Inte undra på att socialdemokraterna blir nervösa, börjar släppa på heliga principer om sitt eget minoritetsregerande och halvt erbjuda ministerposter för att locka miljöpartiet till rödgrön disciplin igen.

Om tio år kan det svenska partilandskapet se helt annorlunda ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.