Civilkurage

Först en eloge: det är bra att en diskussion om behovet av ökat civilkurage i samhället förs, en sådan behövs och är välkommen. Rent allmänt tror jag att det är den typen av frågor som kristdemokraterna borde satsa på – att söka stimulera intressanta etik- och moraldebatter med toleranta, inte intoleranta, utgångspunkter.

Men då är det knappast lagstiftningsvägen den rätta och det här förslaget leder också snett. Lagstiftning i en fråga som civilkurage är fel väg att gå, som många påpekat. Syftet att öka civilkuraget och ansvarskänslan i samhället kan inte uppnås via en lag, tvärtom skulle den riskera att försvåra och förvirra rättsprocesser. Och vad civilkurage är går inte att definiera juridiskt, det är individuellt betingat. En lag som den föreslagna skulle också vara problematisk ur integritetssynpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.