Turkiet och AKP

Turkiet och författningsdomstolens AKP-dom är ämnet för en av våra ledarkommentarer i dag:

’Svår kris undviks i Turkiet efter författningsdom
Om ett framsteg är ett det svårt att tala när ett lands författningsdomstol beslutar om halverat partistöd åt ett demokratiskt valt regeringsparti och sex av elva domare röstar för att stänga ned partiet. Men att Turkiets författningsdomstol i gårdagens dom inte gick så långt som att helt förbjuda det demokratiskt valda regeringspartiet, moderat islamiska AKP, var ändå ett positivt besked. Något annat hade utlöst en politisk kris med långtgående verkningar som allvarligt hade skadat Turkiets strävan till EU-medlemskap.

Turkiet har fortfarande mycket att förändra, rätta till och reformera innan man lever upp till kraven som ställs på ett EU-land när det gäller yttrandefrihet, rättssäkerhet och hur minoritetsgrupper behandlas. Där kan inga kompromisser göras från EU:s sida. Missförhållanden bör konsekvent påtalas. Men det vore fel att inte också lyfta fram de framsteg som gjorts. Och förväntningar har väckts på AKP att bli en förebild inom den muslimska världen som visar att islam kan förenas med demokrati och öppenhet.
Anklagelsen mot AKP att det i strid med den författningen försöker islamisera landet var ett missriktat svepskäl för demokratiseringsprocessens motståndare att söka ta tillbaka förlorad makt. Att det inte lyckades var viktigt.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.