Öka intresset för utlandsstudier

I en signerad text på dagens ledarsida skriver jag om utlandsstudier, uppmärksammad på Högskoleverkets rapport av Henrik Berggrens ledare i gårdagens DN:

’Intresset för utlandsstudier viktigt för Sverige
Till tjusningen med universitetsstudier hör chansen att lära känna människor från världens alla hörn. Många kan vittna om det, även om kanske bara ett fåtal kontakter överlever efter avslutad kurs eller färdig examen.
Varje ny människa som man lär känna från ett annat land eller rentav en annan kontinent, om så bara för en tid, lyser upp den egna världskartan, gör nya regioner intressanta och relevanta, bidrar till en känsla av gemenskap länge efteråt. Man följer händelseutvecklingarna i deras länder lite mer noggrant; och utvecklar förhoppningsvis en instinktiv skeptisk mot inskränkta fördomar och stereotyper. Det är både individuellt och nationellt berikande.

Men det riktigt djupa utbytet sker först när resorna går i alla riktningar.

Enligt Högskoleverkets årsrapport 2008 minskar antalet svenska studenter som väljer att studera i ett annat land. Inte minst är siffrorna över det låga intresse för EU:s utbytesprogram Erasmus, som Henrik Berggren skrev på ledarsidan i gårdagens DN, "alarmerande".
Sett över längre tid har det sammanlagda antalet utresande ökat. Men sedan ett decennium tillbaka har utvecklingen avtagit, med en svag nedgång de senaste åren.
Under samma period, visar Högskoleverkets rapport, har antalet inresande studenter till Sverige däremot nästan tredubblats och är nu fler än de utresande.
Utlandsstudier ger vanligtvis erfarenheter som är ovärderliga. Kulturellt genom nya kontakter, möten över gränser, en breddad och fördjupad världsbild, fler språk, ny litteratur och vaccin mot nationell självtillräcklighet. Men även rent akademiskt och intellektuellt: en utmanande process som höjer kvaliteten och kraven även på studierna i hemlandet när utresare återvänder.
Därför är det synd att svenska studenter inte i högre utsträckning väljer att studera utomlands. Orsakerna kan vara många: byråkrati, dålig information, brist på förebilder och uppmuntran, förbättrad arbetsmarknad. Oavsett vilket bör mer göras för att stimulera studenter att våga steget.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.