Civiläktenskap vore bättre

Vår huvudledare i dag handlar om äktenskapslagstiftningen:

"Civiläktenskap vore bättre
Det vore enklare, modernare och bättre att välja en civilrättslig lösning för äktenskapslagstiftningen.
Folkpartiet, Centern och Moderaterna föreslår i en motion att partnerskapslagen ska upphöra – och ersättas med en lagstiftning som gör det möjligt för homosexuella att ingå äktenskap på samma sätt som heterosexuella.
Riktigt så bra som det låter i förstone är det emellertid inte. Med hänvisning till religionsfriheten ges hela samfund och även enskilda vigselförrättare rätt att vägra samkönade par. Svenska kyrkan bestämmer till exempel först i höst om homosexuella faktiskt ska kunna gifta sig där.
Den modell M, C och FP valt innebär att politikerna i någon mening frånhänder sig frågan. Samtidigt som konstruktionen av den nya lagstiftningen i själva verket skapar möjligheter för myndighetsutövare att kunna fortsätta diskriminera – vigseln förblir ju en form av myndighetsutövning eftersom denna slår fast individens civilrättsliga ställning i samhället.

Det är förstås olyckligt. Dels i sak, dels eftersom sex av riksdagens partier nu lär se en möjlighet att komma överens och slå fast en lösning av detta slag i en bred politisk uppgörelse.
Betydligt enklare, modernare och bättre vore att välja en civilrättslig lösning. Att införa någon form av obligatorisk registrering för alla som vill gifta sig – i klartext civiläktenskap.
Formerna för denna rättsligt nödvändiga vigsel skulle politikerna ha fullständig kontroll över. Fullständigt könsneutrala regler skulle vara en självklarhet. I en sådan lösning får kyrkor och samfund ta ansvar för de religiösa ceremonierna. Formerna för dessa angår ingen utomstående, allra minst staten och lagstiftarna."

—————–

Vår huvudledare i tisdags handlade om oklarheten kring vad Volvo Lastvagnar egentligen har för avsikter i Umeå framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.