Obama på väg mot sitt första stora misstag?

Är Obama på väg att begå sitt första stora misstag? Det frågar jag mig i en signerad text på dagens ledarsida:

’Obama på väg mot sitt första stora misstag?

Efter en lysande start kan Barack Obama vara på väg att begå sitt första stora misstag som president.
Det som länge varit ett försiktigt men-aber-but-mais i de berättigade europeiska hyllningarna till Obama är på väg att bli första smolket i den transatlantiska förbrödningsbägaren.
Obama har länge visat en oroväckande svaghet för myten att det med hjälp av protektionistiska ingrepp hux flux, och utan andra, mycket värre konsekvenser för jobb och välstånd, går att skydda en ekonomi. Och i det stora stimulanspaket som nu planeras i USA finns en så kallad "köp amerikanskt"-klausul inbakad som bland annat säger att enbart järn och stål från USA ska få köpas i de projekt räddningspaketet delfinansierar.

Det har fått EU att reagera kraftfullt. Unionens Washington-ambassadör har i ett tufft uttalande med rätta varnat för konsekvenserna av en protektionistisk utveckling.
Men risken är uppenbar att Obama accepterar klausulen. Det vore illa. I svåra lägen när räkneverken snurrar bakåt och det mesta går snett är det lätt att glömma sekel av erfarenheter om frihandelns entydigt positiva betydelse för sysselsättning och välfärd. Protektionism bara förvärrar läget. EU gör rätt som protesterar. Och Obama har ännu chansen att undvika ett jättemisstag.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.