Landstingspolitik på väg att bli en snackis?

Landstingspolitik har varit ett sorgebarn länge när det gäller att skapa medborgerligt engagemang. Trots beslutens betydelse på ansvarsområden många människor har åsikter om har få brytt sig om själva landstingspolitiken.

Är en förändring på gång i regionfrågans spår eller låter jag mig luras av att vk.se nu även har ett gäng bloggande landstingspolitiker, flera stycken, som håller igång?

Så länge jag har varit ledarskribent (sedan år 2000) har i alla fall landstingspolitikerna i de landsting jag haft någorlunda koll inte varit så synliga som nu, när regionfrågan väcker att antal grundläggande frågor till liv som halvslumrat länge.

Ett exempel på en sådan debatt är den här som förts på bloggarna om Norrstyrelsen.
Moderaterna vill lägga ned den direkt, eftersom de är emot en ny regionbildning ändå och en nedläggning av Norrstyrelsen givetvis skulle signalera att frågan anses död, medan de flesta övriga partier vill hålla liv i frågan och därmed även Norrstyrelsen, åtminstone för en tid till i avvaktan på Kammarkollegiets behandling.

Det senare känns väl som en rimlig och pragmatisk position, även om regionfrågan ännu är långt ifrån en perfekt lösning i Norrland och det i grunden är bra med tydlighet om kostnaderna så att vi vet vad vi snackar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.