Inte heller alliansen fullt förberedd

(Uppdaterad) Som utvikning till resonemangen kring socialdemokraternas trubbel kan man också konstatera att även om det nu är alliansen som njuter höga förtroendesiffror, bör den inte göra om s-misstaget att slå sig till ro på grund av det.

Inte heller alliansen är riktigt förberedd inför valrörelsen 2010. Den sansade och ansvarstagande krishanteringen, som verkar få fortsatt välförtjänt uppbackning av väljarna, döljer en del problem, oenigheter och spänningar som knappast kommer att förbli fördolda i en valrörelse, i synnerhet inte som den ekonomiska situationen lär vara ansträngd även 2010. Integrationspolitiken kan vara ett sådant område, arbetsmarknadsreglerna, a-kassan och sjukförsäkringen, företagsskatterna, familjepolitiken och delar av miljöpolitiken är andra exempel på tänkbara snubbeltrådar. Och integritetsfrågorna, givetvis.

Hur ska man tolka det faktum att Fredrik Reinfeldts och de andra alliansledarnas stil, samarbete och instinkter fungerar så mycket bättre i ett krisläge när det framför allt handlar om att undvika jättemisstag och i övrigt att knyta an till grunderna i redan gjorda eller föreberedda uppgörelser, än i en del andra typer av situationer där det gått åt skogen?
Alliansen har tagit initiativet rejält, men det återstår mycket av mandatperioden.
Lärdomen av händelserna sedan förra valet är att det i modern politik är en lång tid. Oppositionen kan hinna formera sig bättre, regeringspartierna kan bli mer slitna av regeringsansvaret; eller tvärtom, oppositionen kan trassla till det ytterligare medan regeringspartierna fortsätter att bygga upp ett förtroendekapital.
Ovissheten är det enda säkra.
Utmaningen för alliansen blir att göra samma grundliga förarbete inför 2010 som inför 2006. Grundfilosofin i den krishantering man nu vinner stöd med bygger i hög grad på det man gick till val på förra gången. Det är gott så, men kommer inte att vara tillräckligt om ett och ett halvt år. Den som slår sig till ro med goda opinionssiffror blir snart nog varse att det är en kortsiktig bekvämlighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.