Efter att ha surrat med lite folk

Efter att ha surrat med lite folk – the ’usual suspects’ så att säga – under dagen om det här med Earth Hour och fått tuggmotstånd är jag beredd att inte ändra, men dock nyansera mitt sura och kritiska ställningstagande från tidigare litet grand. Att det är tänkt som en global manifestation har förstås sina poänger och kan det väcka reflektioner kring klimat och energi ur ett sådant perspektiv är det givetvis bra. Och sett som en teatral installation är det väl intressant.

Det är dock viktigt att ifrågasätta centrala inslag i upplägget, bland annat just mörkersymboliken och faran för att symbolhandlingen på lördag inte blir något mer än just det, utan bara en ursäkt för att låta åtgärder, omställningar, beteendeförändringar och politiska åtaganden som faktiskt betyder något konkret hamna i bakgrunden sedan samvetena dövats. Skeptisk ska man också vara mot allt som luktar oreflekterad, förmanande kollektivistisk hänförelse inför symbolhandlingar. Men okej, det finns vissa aspekter av manifestationen som är mer sympatiska och bättre knyter an till den hedervärda grundtanken.

Möjligen gör det här inlägget att den ’andra sidan’ i frågan hör av sig mer aktivt – resten av the ’usual suspects’ så att säga – då får jag väl nyansera mig igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.