Om debattklimatet i fullmäktige

Nyss hölls en intressant diskussion i fullmäktige om debattklimatet i församlingen. Man vidgade ämnet till att gälla även politikerbloggar (på vk.se som det lät) och snack i fikapauserna. Många tänkvärda synpunkter yttrades. Men jag tror att man ska vara mycket försiktig med att, som antyddes på flera håll, söka formellt reglera fram ett konstruktivt debattklimat i demokratiska församlingar utöver de grundläggande debattregler som alltid finns.
Sådana extraregleringar rymmer många risker, blir svårtolkade, kan missbrukas och skapar principiella problem. Frågan om debattklimatet är viktig, men utvärderingen av hur någon ledamot eller något parti uppträder i övrigt i debatten ska om självsanering inte fungerar göras av väljarna på valdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.