Ta värderingsdebatten gemensamt över blockgränsen

Signerad text av mig på dagens ledarsida:

’Ta värderingsdebatten gemensamt över blockgränsen

– Radioprogrammet Kalibers avslöjande granskning av främlingsfientligheten inom sverigedemokraterna, som inleddes i P1 i går, borde vara ett utmärkt skäl för alliansen att ge besked en gång för alla om att den inte tänker regera med någon form av stöd från sd efter valet 2010. Det finns ingen giltig anledning att dröja med ett sådant klargörande.

– I helgen uttryckte integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) tveksamhet inför regeringens förslag om försörjningskrav för anhöriginvandring. Möjligen hänger det samman med att ett upprop startats bland ledande folkpartister i Stockholm mot förslaget.
Kanske börjar det äntligen röra på sig i rätt riktning inom allianspartierna?
Motståndet mot försörjningskravet finns sedan tidigare uttalat inom kristdemokraternas riksdaggrupp. Folkpartiets senaste integrationspolitiska utspel, presenterat av Sabuni och Erik Ullenhag, hade en mycket mer sympatisk ton och liberal prägel än ett par av partiets tidigare utspel på området de senaste åren. När en moderat arbetsgrupp tidigare i år lade fram ett program om segregation med flera sunkiga, misstänkliggörande förslag, kom några av de tydligaste avståndstagandena inifrån det egna partiet, även här i Västerbotten.

Att tala om ett trendbrott är förstås att gå alldeles för långt. Det finns andra strömningar i rörelse också och den samlade bilden är fortfarande dyster. Men det vore onekligen befriande om liberala, frihetliga krafter inom allianspartierna kunde samla sig till ett gemensamt internt motstånd mot de dubbla budskapen, vi och dom-utspelen, inhumaniteten och de ensidiga skuldbeläggandena i asyl- och integrationsdebatten.
Det vore att ta en värderingsdebatt värd namnet. Och det skulle rensa bort misstanken att de etablerade partierna just nu är mer intresserade av att hålla sd-mandat än sd-idéer borta från riksdagen.

En liberal, human, solidarisk, frihetlig allianslinje i asyl- och integrationspolitiken skulle dessutom ha den politiska poängen att lämna socialdemokrater, som inte gjort upp med och fortsätter att moltiga om partiets hårda och inhumana asyl- och flyktingpolitik under mer än ett decennium i regeringsställning 1994-2006, i stor förklaringsnöd. Allra bäst vore om värderingsdebatten mot sd togs oreserverat och gemensamt över blockgränsen.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.