En dom som inte löser problemen

Domen mot de åtalade i Pirate Bay-rättegången har många aspekter. Men grundkänslan är att det handlar om en juridisk batalj på något som redan nu känns som ett stickspår, i en fråga som skriker efter mer konstruktiva attityder.

Problemen som uppstår, och de uppstår verkligen, i mötet mellan den nya teknikens kommunikationsformer och informationsflöden å ena sidan och en traditionell upphovsrätt, de rimliga kraven på rättigheter, ersättning och professionella villkor för kulturskapare å andra sidan, kan inte och bör inte lösas genom repressiva inskränkningar som tar sikte på själva den nya teknikens möjligheter.

Det är inte genom att begränsa informationsutbyte, hindrar nya internetvanor och prioritera branschintressen framför den personliga integriteten och rättssäkerheten som upphovsrättsprinciperna kan föras in i ett nytt sekel.

Man behöver verkligen inte hysa några sympatier för de åtalade som aktörer eller deras verksamhet – personligen gör jag det inte heller, jag ser definitivt inga hjältar i den här processen – eller göra någon juridisk värdering av den nu fallna domen, för att inse att den senaste tidens lagstiftning mot fildelning formulerar problemen väldigt grovt och slarvigt, och sedan försöker lösa dem med metoder som redan är föråldrade, och som delvis är farligare än de missförhållanden som skulle rättas till.

Därför är domen i Pirate Bay-rättegången, likgiltigt om man tycker att den är berättigad eller inte, på flera sätt ointressant. Den pekar inte framåt mot några konstruktiva, smarta, moderna lösningar på grundproblemet.

Den hårda domen kan för nöjesbranscherna, som inte lägger två strån i kors för att framstå som en gnutta självkritiska mot sina sena reaktioner och slappa affärsanalyser, bli en pyrrhusseger. Den kan ge oförtjänta sympatier åt den mot upphovsrätt och kulturutövare ganska arroganta och aggressiva attityd som delar av de mer enkelspåriga fildelningsanhängarna visar upp. Och det kan lura branschintressena att ägna ännu mer kraft åt att söka bromsa en utveckling, än att ta initiativet och genom begåvade, positiva affärsmodeller leda den.

Att det politiska etablissemanget i så hög grad bejakat en integritetskränkande lagstiftningsiver för ökad övervakning även på andra områden bidrar också till bilden av ett turbulent epokskifte inom teknik och kommunikation där många har svårt att orientera sig och därför hamnar snett, ägnar prestige och energi åt fel saker och därmed fördröjer långsiktiga lösningar eller förvärrar läget.

Pirate Bay-rättegången, debatten kring den och dagens dom i första instans, bekräftar den dystra, dimmiga bilden. Någon vinnare går inte att peka ut. Några hjältar har inte uppträtt. Någon hållbar lösning har inte uppenbarat sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.