Alkoholen och våldsbrotten – sambandet som förtigs

Det förtigna sambandet mellan alkoholen och våldsbrotten är ämnet för en signerad text av mig på dagens ledarsida:

Alkoholen och våldsbrotten – sambandet som förtigs

Radioprogrammet Kaliber rapporterade i går om forskning som visar att alkoholen är en stor och vanlig faktor bakom både vardagsbrotten och de allra grövsta våldsbrotten.
God morgon, kan man tycka. Det låter ju inte som den mest revolutionerande upptäckten i världshistorien. Något mer självklart får man i själva verket leta efter.

Men faktum är att den uppenbara kopplingen mellan alkoholen och våldsbrotten ofta konsekvent och omsorgsfullt tonas ned i svenska mediers nyhetsrapportering.
Så i en vardag där det moltigs om sambanden har forskning som påvisar dem paradoxalt nog ett nyhetsvärde. Alkoholens destruktiva roll i samhället är en av svenska mediers stora blinda fläckar, något man bara i nödfall talar om, och då helst abstrakt, så att det inte stör vinprovningen, storhelgshyllningarna av alkoholkulturen och det evinnerliga nervösa skålandet i rutan.

Vad den skeva bevakningen spelar för roll när missbrukarvården och det förebyggande arbetet – verksamheter utan starka lobbyintressen bakom sig – hamnar långt ned på prioriteringslistorna, kan man fundera på. Välfärdsdebatten kan nå orkanstyrka över en halv procentenhet hit eller dit, men ha väldigt svårt att skåda ner i de riktiga djupen av socialt lidande och sociala missförhållanden.

Det grova supandet vid evenemang eller helger – långt ner i åldrarna – och acceptansen av detta, är en beklämmande och pinsam del av det svenska vardagslivet.
Särskilt sportevenemang på elitnivå anses ju av något skäl alltid ge legitimitet åt måttlös alkoholkonsumtion och grisigt beteende runt omkring. Det tas liksom för givet att det ska vara så. Vad det beror på borde kanske både den välfinansierade idrottsrörelsen med höga ideal och medierna grubbla ett par varv kring.

Så hur är det nu med det där oproblematiska, mogna förhållandet till alkohol i Sverige – långt bortom våldsbrotten, avgiftningarna, trafikdöden, de förstörda familjerna och de ruinerade tonåren – som alkoholromantikerna framhäver som skäl för en nedrustning av den restriktiva alkoholpolitiken och en acceptans av långt mer omfattande totalkonsumtion?
Det är väl som alltid: de rekommenderas ett besök i verkligheten och en stunds eftertanke. Men det är klart, av verkligheten som stör har dessa illusionister aldrig varit särskilt intresserade.’

2 kommentarer

 1. P.

  Om en ny drog (MFSS)) kom fram i dagsljuset för oss människor, skapad för alla åldrar, hyffsat billig samt lättåtkomlig men med ofattbara konsekvenser så förmodar jag att det skulle bli ett gigantiskt mediapådrag!! Polismyndigheten, politiker, sjukvården mfl skulle garanterat arbeta hårt för att slut på handeln av denna nya drog. Tyvärr skulle denna drog bli så lättåtkomlig att den såldes i affärer men även på den illegala marknaden. Drogen skulle vara lätt att tillverka vilket kunde ske lite överallt i landet. Denna nya drog skulle få mera rubriker än Tramadol, GHB, kokain, heroin, amfetamin mfl..
  Drogen skulle direkt hota den allmänna folkhälsan i alla åldrar men även bidra till fruktansvärda konsekvenser som kvinnomisshandel, ungdomsbrottslighet, trafikbrott, våldtäkter, barnmisshandel etc men även omfattande ekonomiska tragedier.
  Denna drog MFSS finns redan som ni alla vet. Människan förstör sig själv förkortas MFSS.
  Sätt upp löpsedlar om denna drog samt mittuppslagen i tidningarna.
  Jobbig läsning för väldigt många men väldigt nyttig. Ibland är sanningen hemsk..
  Varför är det så tyst om detta ämne?

  /P.

 2. AnnKi Örnberg

  Ville bara säja tack till dej Ola för att du vågar skriva rakt på sak i detta ämneSom verkar vara en så het potatis i vårt samhälle. Alla vet sambandet men ingen vågar sticka ut hakan och säja det du säjer i din artikel. Förutom konsekvensbeskrivningen du ger, funderar jag själv ofta på hur många vårdplatser som upptas av patienter med alkoholrelaterade sjukdomar, misshandelsfall osv. Alltså: mindre alkohol= kortare vårdköer! Är jag ute o cyklar..eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.