Börje Hörnlund och centerpartiet

Det är närmast en ritual inom de flesta partier att någon tidigare företrädare inför varje kongress går ut med våldsam och bitter kritik mot hur den nya ledningen förvanskar arvet från de gamla goda tiderna (och att det var goda tider brukar tas för givet, som en självklarhet).

Dagens mest förutsägbara utspel måste därför vara Börje Hörnlunds vilda attack mot Maud Olofsson på DN-debatt.

Min gissning är att centerpartiets ledning ser Börje Hörnlunds invektiv som en indikation på att de ligger hyfsat rätt i linje, och att flertalet aktiva centerpartister resonerar ungefär som Sven-Olov Edvinsson.

Det betyder inte att kritiken från Hörnlund är oproblematisk för centerpartiet, framför allt inte medialt och dramaturgiskt. Men den är nog nu för tiden i första hand att betrakta som en kritik av Maud Olofsson riktad utifrån, inte inifrån, det aktiva centerpartiet eller dess väljare i dag.

Andra tänkbara motsättningar inom centerpartiet mellan falanger, regionala intressen och traditioner är säkert mycket större och i sak mer svårhanterade för partiets ledning. Kanske är den rentav lättad över att Hörnlunds ’externa’, och för partiet relativt lätthanterade, kritik stjäl uppmärksamheten.

2 kommentarer

  1. Pernilla

    jag tror inte på att ge Börje en sån vikt som att han stjäl uppmärksamhet från de viktiga frågor vi måste jämka oss om i vårt demokratiska forum – stämman. Det enda han uppnår är precis som du säger – att visa att han ställer sig utanför och är bitter.

  2. Manne 60

    Visst är det patetiskt hur gamla gubbar alltid måste göra bort sig och vara kvar i tider som varit. Börje Hörnlund borde vakna och inse att Sverige måste föändras när hela världen runt omkring oss gör det.
    Maud är öppen för nya inriktningar som ger Centern framtidstro.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.