Jag tror inte att Maud Olofsson ligger sömnlös

Jag tror inte att Maud Olofsson ligger sömnlös över Metalls avgångskrav.

När partipolitiska motståndare långt ute på den socialistiska vänsterkanten kräver en alliansministers avgång ett knappt år före nästa val hör det till den förväntade partipolitiska dramaturgin. Det förändrar inte dynamiken, utan befäster bara ett inövat rollspel.

Läsardebatten på vk.se bekräftar också den bilden. Nya skyttegravar uppstår inte, de gamla blir om möjligt djupare. Metalls utspel är därför inte vad man på engelska kallar en "Game Changer", något som vänder spelet och förändrar styrkeförhållandena, överraskar och ger utvecklingen en ny riktning. Utan det är ett i leden av återkommande partipolitiska kampanjinslag, sådana som alltid förekommer när positioneringen inför ett val inletts.

I kampen om marginalväljare, de som inte hör till vänstersocialismen och mobiliseras av Metalls uppträdande och de som inte hör till alliansens kärntrupper och av andra skäl mobiliseras av Metalls uppträdande, kan avgångskravet ändå vara en fördel för näringsministern, centerpartiet och alliansen.

Och då handlar det mindre om avgångskravet från Metall och mer om de nedsättande, grova, plumpa och obalanserade kommentarer som förekommer i debatten om Maud Olofssons person, framför allt och på ett beklämmande sätt i Västerbotten, och som får ny näring av Metalls utspel.

När angreppen slår över i rent hatiska utfall – långt bortom det rimliga och vettiga, långt bortom vad en sakfråga som exempelvis transportsstödet kan motivera – brukar normalt sympatierna gå i den angripnas riktning, bort från de som skyfflar sina grövsta okvädningsord in i debatten.

Jag tror att det är så i det här fallet; men på grund av förutsägbarheten i rollspelet ändå bara i begränsad omfattning.

Orimliga överdrifter går sällan hem. Och om en otroligt förenklad svart-vitt mytbildning skett kring en sakfråga – som i fallet med transportstödet och Volvo – kan de grova personangreppen på en minister, om han eller hon håller sig kall och inte tappar fattningen, få till konsekvens att även mytbildningen i sak börjar ifrågasättas.

Väljare i mitten, de som ofta avgör val, misstror budskap när de bärs fram till ackompanjemang av obalanserade, om än säkert ganska små, slagkörer.

Så Metalls avgångskrav, såsom det kommenteras från vänsterkanten, är sannolikt en direkt, om än knapp, fördel för Maud Olofsson.

Det betyder inte att hon, centerpartiet eller alliansen inte har en tuff debatt framför sig i regionen inför nästa val, av andra skäl. Det har sittande regeringar alltid, som det ska vara. Frågor om var infrastruktursatsningar sker i landet de kommande åren, kan vara en sådan regional fråga som blir jobbigare att besvara än andra.

Här är också de partipolitiska styrkeförhållandena omvända jämfört med i storstadsregionerna. Det gör att alliansen för att vinna något här måste ta storslam just bland marginalväljarna.

Där kan debatten om Metalls vänstersocialistiska avgångskrav och personangreppen på Maud Olofsson vara en hjälp på vägen. Men genom deras förutsägbarhet i ett redan etablerat partipolitiskt rollspel ska deras positiva betydelse för centerpartiets möjligheter att vinna marginalväljare ändå inte överskattas.

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Spirit

    Bra. För att sammanfatta det kort: avgångskravet är löjeväckande och helt utan betydelse, visar bara att fackklubben vill framstå som modig och handlingskraftig i en tid då man är helt utan initiativ och makt att påverka krisläget. I övrigt är det hela ett tomt slag i luften, slår in öppna dörrar etc.

  2. Tommy Streling

    I artikeltråden sker snarare en publik konstruktionen av ett partipoltiskt utspel. Hur många talar inte om en hatkampanj från (s). Upplever att borgerliga drar hårt på växlarna. Metalls kravbrev kan man tycka vad man vill om, men ett startskott inför valkampanjen tror jag inte på. För utspelet är otaktisk. Det här är ett desperat kamprop att till varje pris rädda jobben. Beaktat kontinentens transportstöd och hur man där tarförsig, finns goda skäl att försvara företagandet. Tidigare kritik mot Olofsson ger droppen som rinner över. Att tillskapa ett partipolitiskt utspel, blir även du del i.

  3. Hans Mårtensson

    Nej, Maud ligger inte sömnlös. Såsom varande en hårt arbetande kvinna med ansvar för landets näringar sover hon gott var gång huvudet hamnar på kudden! Betr. Metalls påhopp, initierat och påhejat av Lennart Holmlund, så vet alla på Volvo att de fått ut max av vad som är möjligt. Ingen minister kan ordna ut mer! Det är en politisk kampanj som sker. Den har en annan vänstersocialistisk skugga: Jonas Sjöstedts inlagor i våra tidningar om uranbrytning. Han försöker få oss att tro att Maud i st f att besöka Volvo står med spade och öppnar urangruvor. Det är samma typ av v-ljug. Hans Mårtensson (C)

  4. Stefan Nilsson

    Maud borde ligga sömnlös efter sin dåliga insats mot Åkesson i morgonsoffan. Kanske skulle (c) ta till sig av (SD)s vettiga förslag? Med kraftigt minskad invandring på agendan så skulle det nog vinna valet åt Alliansen nästa år. Sossarna och tokvänstern kommer ju aldrig att krypa dithän där man erkänner att mängden invandrare är huvudorsaken till de problem vi ser och de kostnader som samhället tvingas betala.

  5. Ola Nordebo

    Till Tommy Streling: skulle Metall ha agerat på samma sätt om det vore en socialdemokratisk näringsminister? Eller om det vore socialistisk näringsminister? Jag tror inte det. Och det är inget man behöver orda så mycket om, varje organisation gör sina val. Men därmed har utspelet nästan per definition partipolitisk karaktär. Liksom givetvis partipolitiska motaktioner då mobiliseras från andra aktörer. Det spelet tror jag ändå inte har någon avgörande betydelse för partisympatier/väljarströmmar. Det som kan väcka stöd för Maud Olofsson är de hätska, obalanserade personangreppen mot henne.

  6. Ola Nordebo

    Stefan Nilsson: jag delar inte din hållning överhuvudtaget. Invandring berikar ett samhälle, och invandringen berikar Sverige. Att det sedan finns integrationsproblem, ibland väldigt djupa, som har försummats och som måste hanteras mycket bättre, framför allt genom bättre fungerande mottagning, arbetsmarknad och bostadsmarknad, är en annan sak. Lösningen på dem är inte att minska invandringen. Själva debatten mellan Maud O och Åkesson har jag inte sett, så den i sig kan jag inte bedöma. Men inget av riksdagspartierna bör ta till sig av Sd:s förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.