Tänd lysena cyklister

Jag håller med dem som anser att vi cyklister i Umeå måste bli bättre på att sätta på våra cykellysen nu när mörkret ockuperar en stor del av dygnet.

Cyklar om kvällen utan lysen kommer snabbt och är svåra att upptäcka, för bilar, fotgängare och andra cyklister.

Om Umeå ska vara en modern, grön, cykelvänlig stad där cyklarna kommer högt på prioritetslistorna i stadsplanering, snöröjning och annat – och det måste ju vara ambitionen – då får också cyklisterna lov att leva upp till ansvaret.

Då duger det inte att fara fram på ett livsfarligt, regelvidrigt och omoget sätt i trafiken. Visa att cykel förtjänar att tas på allvar som ett seriöst transportmedel – tänd lysena.

 

Etiketter: ,

5 kommentarer

  1. http://www.cyklisten.net

    Nämen det var väl en pigg idé! Varför inte gå vidare när du ändå är i gasen? Om vi ska satsa på fotgängarna, bygga trottoarer och övergångsställen, skotta och sanda, då får ni gångtrafikanter visa att ni förtjänar att tas på allvar och se er för ordentligt, sluta gå mot röd gubbe och raggla omkring på fyllan. Och om vi ska satsa på er bilister, underhålla och bygga vägar och parkeringsplatser, ploga och salta så får ni verkligen visa att ni är mogna och förjänar att tas på allvar och inte köra mot rött, köra rattfulla, köra för fort och strunta i väjningsplikt vid övergångsställen.

  2. Henrik

    Nog är det skrämmande få som har cykellysen av dem man möter när man cyklar till jobbet. Och det är inte ungdomar som man kanske först vill tro. Sedan undrar man ju hur cyklister är funtade när man cyklar omkring på en dåligt underhållen cykel utan lysen, dubbdäck och ingen hjälm?
    Ingen kör väl en bil med körförbud, inga lysen och inget säkerhetsbälte?

  3. Ola Nordebo

    Svar till http://www.cyklisten.net (2009-12-07 11:03)
    ”Er bilister”? Sorry, jag har inte körkort och har aldrig kört bil själv. Fotgängare är jag dock dagligen, och medpassagare i bil också då och då. Det skadar inte med lite skilda erfarenheter, ens för oss som huvudsakligen tar oss fram på cykel, rekommendationsvis med lyset på när det är mörkt.

  4. http://www.cyklisten.net

    Svar till Ola: Med min uppenbart ironiska kommentar raljerade jag bara lite över den smått bisarra åsikten att just cyklister ska kvalificera sig med gott uppförande för att få tillgång till ”snöröjning och annat”, medan varken fotgängare eller bilister avkrävs någon speciellt för att få tillgång till dessa självklarheter. ”Fotgängare, på med reflexer, se er för och gå inte mot röd gubbe! Annars plogar vi inte trottoarerna!” Hör du inte själv att det låter lite corny?

  5. Ola Nordebo

    Svar till http://www.cyklisten.net (2009-12-07 14:54)
    Okej, då är jag med. Missade ironin. Jag menade det inte riktigt så villkorat som du tolkar mitt inlägg, kanske uttryckte jag mig slarvigt. Om jag formulerar det så här istället då: det vore synd om stödet för en cykelvänlig stad där cyklar prioriteras skulle sjunka på grund av att för många cyklister kör på ett ansvarslöst och regelvidrigt sätt.
    Krav ska givetvis ställas på fotgängare och bilister också, men det ena utesluter ju inte det andra. De där sakerna du nämner att bilister inte bör göra, inte finns det nån tolerans för sådana trafikbetenden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.