Marion Dönhoff

Journalisten Marion Gräfin Dönhoff, under decennier ledande kraft hos tidskriften Die Zeit, var en betydande 1900-talsliberal, med stor integritet och analytisk skärpa. Hon skrev då och då om liberalismens uppgift.

Tre citat, hämtade ur ”Die Zeit. Geschichte einer Wochenzeitung 1946 bis Heute” så här inför helgen för lite liberal inspiration, i min snabba översättning:

"Vi måste hålla emot, när människor hetsar upp sig för mycket, och vi måste elda på, när de sitter likgiltiga och fortfarande inte har förstått att något oerhört pågår." (…) Liberalens rätta plats är mellan alla stolar. Hon får inte bry sig om när hon får skäll från alla sidor.”

"Politiska romantiker, som griper efter stjärnorna, har gång på gång gjort den här världen obeboelig – just därför är liberalerna oundgängliga som motvikt, också idag."

”Ju fler liberaler det finns, som skärper till samvetet hos makthavarna, desto bättre.”
 

Etiketter: ,

5 kommentarer

 1. Elmar Friesli

  Jag träffade personligen Marion Dönnhoff flera gånger och hon var en extremt modig och kunnig journalist och politiskt rådgivare och hon jag i det tysta bakom många viktiga beslut som fattades inom den tyska politiken.

 2. Elmar Friesli

  Min far var frisör och vid sidan om arbetade han med underrättelseverksamhet och under kriget var han liksom Marion med i motståndsrörelsen och de kände varandra. Och eftersom att även jag jobbade som underrättelseagent under en viss tid i alla Öststater, så var Marion med sina fantastiska kontakter också en utmärkt hjälp för mig.

 3. Lennart Hjelmstedt

  För den som vill veta lite om Marion Dönhoffs bakgrund rekommenderas hennes självbiografiska bok om barndomen Kindheit in Ostpreussen.
  Hon var sannerligen en mkt märklig kvinna och hennes inflytande i Die Zeit var som sagt stort.

 4. Ola Nordebo

  Svar till Lennart Hjelmstedt (2010-04-30 11:28)
  Tack för tipset. Jag har inte läst den, håller just nu på med en utgåva av hennes brev i form av en ljudbok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.