Inga ska behöva längta bort på grund av intolerans

Att ingen ska behöva längta bort från Norrland på grund av intolerans är budskapet i en krönika av mig på dagens ledarsida:

————————————————–

Mångfaldens Norrland

Är toleransen inför mångfald och skiftande livsstilar mindre på landet än i storstan? Det är den gängse bilden. Men stämmer den?

Jag har levt i en liten glesbygdsby i Hälsingland, i huvudstäder som Stockholm och Berlin, och bor sedan några år tillbaka i universitetssmåstaden Umeå – tre ganska skiftande miljöer. Min erfarenhet är att det finns tolerans och intolerans, mångfald och sociala fördomar, överallt. I städerna såväl som på landet. Former och föremål skiftar, men människor är sig ganska lika. Intoleransen kan vara lika kvävande i metropolens innerstad som i den lilla småorten. De tar sig bara andra uttryck, alltid lika blinda för sina lokala bärare. Det går inte att generalisera för mycket. Redan i generaliseringen ligger en fördom på lut.

Men med det sagt råder inget tvivel om att frågan ovan är en ödesfråga inte minst för Norrland. Framtiden hör till miljöer som är inkluderande, accepterande och bejakar myllret. Några andra förtjänar inga tårar. I en tid av frivillig, livsstilsdriven urbanisering, får landsbygden därför inte blunda för, måste tvärtom tala högt om, vilka uttryck intolerans och fördomar tar sig just här. För att sedan med kraft, utan bortförklaringar, utmana dem.

Ann-Charlotte Marteus skrev häromdagen en fin, tänkvärd ledare i Expressen om tolerans och mångfald i metropolerna. Jag tycker att alla med hjärtat på landsbygden bör läsa den med eftertanke, förhålla sig till den, diskutera den på allvar.

På ett ställe skriver Marteus:

”Storstadens anonymitet innebär framför allt möjligheter. Minoriteter, som HBTQ-personer, har alltid graviterat ditåt; för att hitta gelikar, så att de slipper vara så förbaskat ensamma, men framförallt för att kunna leva som de vill, utan att det darras indignerat bakom spetsgardinerna. I den anonyma storstadsmiljön finns grogrund för tolerans.” I metropolen, avslutar hon, ”struntar man i varandra, på ett inkluderande vis”.

Den är en kärv tacksamhetsförklaring till storstaden, men berör indirekt – i spegelbild och som förebråelse mot mindre orter med starkare social kontroll – även en av Norrlands största utmaningar: att bli en miljö vidöppen för livsstilarnas mångfald, där de lokala nätverken, landsbygdens stolthet, är nyfikna och inkluderande.

Så, konkret, denna vecka när Pridefestivalen pågår i Stockholm: hur ser det ut på landsbygden och i mindre städer för HBTQ-personer? Hur ter sig toleransen och acceptansen i den norrländska vardagen 2010 ur ett HBTQ-perspektiv? Umeå har gott rykte, men är det berättigat, och hur ser det ut i övrigt? VK har i dag på nyhetsplats ett reportage som ger en hoppfull och nyanserad motbild till farhågorna. Där kan man ana framtidens älskade Norrland. Men vittnesmål om en annan verklighet finns, som vi vet, också.

Statistiken över vigslar mellan personer av samma kön, ger en ledtråd. De ingås framför allt i storstäderna. Västerbotten ligger långt ner på listan. Sånt är ingen slump. Norrlands städer och landsbygd är inte, generellt, vare sig mer toleranta eller intoleranta samhällen än storstäderna. Men mycket talar för att intoleransen, fördomarna och exkluderingen just här, i just den här regionen, i högre grad än i de större städerna riktar sig mot sexuella minoriteter. Det är oacceptabelt, och måste bekämpas aktivt.

Ingen ska behöva längta bort från Norrland på grund av intolerans riktad mot livsstil, ursprung eller läggning.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Åsa Holmgren

    Väldigt välskriven och tänkvärd ledare. Jag hoppas bara att vårt kommunalråd också läser den. Tråkigt att Umeå som för några år sedan blev utnämnt till Sveriges mest gayvänliga stad har ett kommunalråd som faktiskt är starkt homofobisk. Fast inte bara det han är även sexistisk, och det skrämmer mig att han kan skriva eller säga nästan vad som helst utan att någon säger i från. Oavsett vilken politisk åsikt man har så är det helt oförsvarbart att ha ett kommunalråd som med jämna mellanrum kränker medborgare. DAX ATT BYTA KOMMUNALRÅD! Jag går till val på att avsätta Holmlund!

  2. Pär Andersson

    ”Vårt kommunalråd” – som kanske varit mest inflytelserik inom politiken i Umeå under senare decennier – kan verkligen ta åt sig en avsevärd del av äran att staden utsetts till Sveriges mest gayvänliga stad. Kan det inte vara så att kommunalrådet företräder en POLITIK som skapar denna toleranta livsmiljö? I så jag förstår inte riktigt ditt problem, Åsa. Det är isåfall inte Holmlund personligen som styr med järnhand, som borgerligheten älskar att framställa det. Och skulle en annan majoritet skapa en supertolerans som leder till utnämningen ”VÄRLDENS mest gayvänliga stad” då, eller?

  3. Åsa Holmgren

    Det spelar ingen roll vilken politik man för om man samtidigt gör uttalanden på facebook och i bloggar samt andra sammanhang som är båda homofobiska och sexistiska. Varför säger ingen emot om nu politiken säger ett och munnen något annat. Jag vet att många förundrats över Lennarts plumpa uttalanden, men han får ofta ändå gå oemotsagd. Det kan jag inte förstå. Sedan skulle han verkligen backa en gayvänlig politik varför går han inte i Umeå prideparad eller talar under priden?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.