Kärnkraften är inte värd risken

Kärnkraftsdebatten har oundvikligt dragit igång som en följd av katastrofläget i Japan. Kring det resonerar jag lite i den här krönikan. En lite svår text att skriva, när kärnkraftsfrågan är inbäddad i så mycket annan tragedi i Japan. Men debatten förs ju nu för fullt inte bara i Sverige, utan i flera länder, och jag tycker att det är rimligt att så sker. Men även vi som är kärnkraftsskeptiker ska vara intellektuellt hederliga i det här läget.

——————————————————

Kärnkraften är inte värd risken

Återigen förstummar en naturkatastrof världen. Förödelsen i Japan efter fredagens jordbävning och tsunami är ofattbar. Störst uppmärksamhet, mitt i all annan tragedi, har kärnkraftshaveriet i Fukushima fått, där ett mardrömsscenario med härdsmältor hotat och kanske fortfarande hotar. Redan rasar en ny kärnkraftsdebatt. Det är rimligt. Myten om den helsäkra kärnkraften, som hunnit växa sig stark igen 25 år efter Tjernobyl, avslöjas på nytt. Behovet att påtala och diskutera det är ofrånkomligt.

Men det här är ett läge att dra lugna, rationella slutsatser för framtiden, inte att peka finger åt något håll. Intellektuell hederlighet förutsätter att man erkänner att allt inte är svart och vitt. Avvägningar mellan nytta och fara är en ofrånkomlig del av livet. Vi ägnar oss åt dem ständigt.

Även många av oss kärnkraftskeptiker som säger nej till ny kärnkraft i Sverige och ser kärnkraften som en ekologiskt och ekonomiskt farlig återvändsgränd, har i våra analyser accepterat att den nuvarande svenska kärnkraften kan komma att behövas rentav ett par decennier av långsam utfasning till; för att de förnyelsebara alternativen ska hinna utvecklas. De flesta torde stå kvar vid den analysen; stärkta i övertygelsen om att ingen ny kärnkraft bör byggas, men också med en insikt om att den kärnkraft som finns inte kan stängas av brådstörtat utan orimliga sociala konsekvenser.
Även den kompromissen, som avvisar ny kärnkraft, men accepterar att den gamla finns en tid till, bygger på riskkalkyl. Att påstå något annat vore ohederligt.

Men det är en avgörande skillnad mellan att acceptera existerande kärnkraft under en övergångsfas och att bygga ny kärnkraft, låsa fast resurser i nya reaktorer, för ett sekel framåt. Nya kärnkraftsbyggen skulle vara samhällsekonomiska flumprojekt redan sett till investerings- och försäkringskostnaderna. De skulle också ta stora resurser från utvecklingen av de förnyelsebara energikällor som vi inte kan vänta en dag med att satsa allt på.

Men haveriet i Japan borde framför allt räcka som påminnelse om att inget säkerhetssystem någonsin är felfritt. Hoten mot den svenska kärnkraften är inte jordbävningar och tsunamier. Men det finns tillräckligt med hotbilder för att kärnkraft under resten av 2000-talet ska framstå som ett irrationellt risktagande även här. Den mänskliga faktorn går aldrig att bortse ifrån. Terrordåd längs kedjan från uranbrytning till avfallshantering, båda problem i sig, går inte att utesluta. Och förr eller senare inträffar det osannolika, som inget system klarar.

Kärnkraften var stor ingenjörskonst när den utvecklades. Men tekniken förutsätter att inte allt går snett samtidigt, för att konsekvenserna blir så fruktansvärda. På hundra år hinner även det osannolika hända flera gånger. Kärnkraften är både dyr och farlig. Den är inte värd risken.

Etiketter:

5 kommentarer

 1. Robert Winroth

  Lysande krönika!! Vi får väl hoppas att det ändå kan komma något gott ur den här fruktansvärda händelsen och att världen kommer till insikt att kärnkraft inte är värt risken.

 2. johan

  att göra en snedvinkling på kärnkraften med dumdristiga antaganden utan vetenskaplig fakta är inte bra gjort,framförallt inte av VK.
  läs här så kohttp://nuclearpoweryesplease.org/blog/mmer du se motsatsen.

 3. JS

  Med största sannolikhet kommer berörda kärnkraftverk i japan (som är runt 30-40 år gamla) att klara sig utan större utsläpp, trots en jordbävning på 9,0 på richterskalan, en tsunami, strömavbrott, explosioner samt havererade kylsystem. Folk får tycka vad dom vill om kärnkraft men jag är lite imponerad över hur väl dom har lyckas med sina säkerhetssystem.

 4. Mats

  Vilken låg klass på denna krönika, särskilt av någon som påstår sig vilja vara ”intellektuellt hederlig”. I själva verket är det en livrädd person som kör de vanliga flosklerna utan att ens komma med ett realistiskt förslag på vad vi ska satsa på istället. Visst är det hemskt det som hänt i Japan, men man måste ändå behålla sans och förnuft.

  Japan har haft en helt makalös utveckling sedan andra världskriget. Jag skulle vilja påstå att utan kärnkraften hade landet stått och stampat och inte ens varit i närheten av var de är idag. Kärnkraften är såpass effektiv att det inte finns några realistiska alternativ i dagsläget.

  I Sverige är förutsättningarna dessutom mycket bättre då vi inte har några kraftiga jordbävningar, vulkaner eller tsunamier…
  Givetvis bör vi forska och utveckla kärnkraften. Att hålla kvar vid den gamla tekniken med tilltagande problem ”en tid till” torde vara det allra sämsta alternativet det borde till och med en självutnämnd ”intellektuellt hederlig” person som Nordebo inse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.