Landsbygdens demokratiska utmaning – och bittert i Vilhelmina

Konflikterna i Vilhelminapolitiken, och varför en landsbygdskommun inte har råd med sådana förbittrade skyttegravar, är ämnet för den här lördagskrönikan, som efterlyser en politisk nystart i kommunen. Vilhelmina är just nu ett exempel på hur det inte får utveckla sig i de mindre kommunerna om den lokala folkrörelsedemokratin ska ha en chans.

——————————————————-

Något har gått snett i Vilhelmina

Något har gått snett i Vilhelmina. Det lokala demokratiska samtalet har ruttnat ihop. De sjövilda glåporden mellan ledande politiker haglar. Viktiga demokratiska kontrollinstrument missbrukas å de grövsta av majoriteten för småaktiga, ynkliga partipolitiska hämndbegärs skull.

Fler än bara många Vilhelminabor själva – oavsett partitillhörighet eller avsaknad av partitillhörighet – tycker att det hela börjar bli pinsamt, som framkommer av reaktioner och vittnesmål. Kommunen är i akut behov av en politisk nystart.

Chansen till en sådan är liten, för den skulle kräva att flera av de ledande, råskällande politikerna valde att gå åt sidan och släppa fram nya krafter i sina partier – utan krampaktig prestige i bagaget. Men en sådan nystart vore välgörande för Vilhelmina, som står inför alldeles för viktiga och intressanta år för att kunna göra gyttjebrottning till sin huvudsakliga politiska sysselsättning.

Man brukar tala om andan i olika kommuner, hur de påminner om eller skiljer sig från varandra. Andan i Vilhelminapolitiken den senaste tiden har varit ett avskräckande exempel på hur en landsbygdskommuns politiska ledning kan fastna i ett självdestruktivt maktspel. Vilhelminaborna har rätt att förvänta sig bättre.

Traditionerna för samarbetsformer mellan styrande majoritet och opposition, mellan politisk ledning och det civila samhället, mellan kommun och näringsliv, mellan olika orter, skiljer sig från kommun till kommun – ingen anda är den andra riktigt lik.

Men de flesta mindre landsbygdskommuner sätter en ära i att försöka vara politisk inkluderande och betona att alla är välkomna. Nästan alla lyfter fram att man försöker arbeta konstruktivt tillsammans, oavsett roller, i det lokala utvecklingsarbetet. Det finns goda skäl till det, i en lokal folkrörelsedemokrati. Små landsbygdskommuner har inte råd att slösa med sina mänskliga resurser, åsiktsrensa i debatten, skrämma bort människor från framtida engagemang eller söka fula ut dem som inte faller den sittande makten i smaken.

Det är en ständig missuppfattning att ett gott samarbetsklimat i en kommun skulle vara liktydigt med att alla har samma åsikter eller att alla har samma svar på frågan om vad som är det bästa för kommunens framtid. Lokaldemokratin skulle dö om alla vore överens om mål och medel; eller snarare, om det funnes ett tvång att alla ska anpassa sig till enskild uppfattning i entonighet.
En kommunanda av brett samarbete och gemensamma god vilja, om den finns, är bara värdefull om den är robust och stark nog att tåla holmgångar och rejäla duster i lokaldebatten.

Utmärkande för en konstruktiv kommunanda är att även om det går vilt till i debatten stundom, så respekterar man varandra, värderar att det överhuvudtaget finns kvar ett politiskt engagemang och människor beredda att arbeta för och ta ansvar i den lokala demokratin.

Det finns en demokratisk gemenskap, som sätter vissa ramar för hur man beter sig och för hur man förhåller sig även när man har majoritetsmakten i sina händer.
Då ger man varandra ett visst ömsesidigt förtroende och utrymme. Då håller man på formerna, vet var gränsen går, inser att kommunens bästa kräver att flera olika ideologiska perspektiv samtidigt företräds med vitalitet. Då bemödar man sig om en någorlunda god stil – i både medgång och motgång, vid både seger och nederlag, både när man får väljarnas förtroende och när de ger andra chansen. Västerbotten har ett antal kommuner som även när det hettar till är bra föredömen på den punkten.

Den socialdemokratiska ledningen i Vilhelmina, som sedan fler år tillbaka framstår som aggressiv, bitter och hämndgirig, ger däremot inget intryck av att ha en aning om vad en sådan kommunanda kräver.

Det låga och ansvarslösa tilltag som utlöst den senast hårda ordväxlingen i kommunen är fullmäktigemajoritetens missbruk av revisionen när de valde att inte ge centerpartiets Maria Kristoffersson och kristdemokraternas Johnny Kärkkäinen, ansvarsfrihet. Det var ett osedvanligt pinsamt och dumdristigt tilltag, med förödande symbolverkan på sikt, om inte socialdemokraterna inser sitt misstag och snabbt erkänner att man gick för långt.

Landsbygdskommuner står inför svåra demokratiska utmaningar de kommande decennierna. Det kommer inte att bli lätt att hitta tillräckligt många människor, med någorlunda skiftande bakgrund och i en demokratisk åsiktsmångfald, som är villiga att delta i det politiska arbetet och ta formellt ansvar.

Men just den aspekten av landsbygdslivet – närheten till beslut om den egna vardagen, möjligheten att snabbt komma in i ett fföreningsliv, friheten att engagera sig för den egna bygden i småskaliga beslutsprocesser – hör till de mindre kommunernas bästa argument när det handlar om livsstil och livskvalitet för nya invånare.

Att en politisk ledning då missbrukar just ansvarsfrihetsinstrumentet för att komma åt motståndare, är extra omdömeslöst.

Det här är inte en partipolitisk fråga. Den berör alla, och faran att makt stiger ledare åt huvudet finns i alla partier. Flera kommuner som styrts länge av andra majoriteter på andra håll i landet uppvisar samma arroganta mönster.

Det handlar inte här om socialdemokratisk beteende, utan om att gamla maktstrukturer och hierarkier – som kan ha vilken politisk färg som helst – som känner sig hotade. Ledare som förväntar sig makten och att inte ifrågasättas, har inte fått som de velat på senare år och försöker nu göra klart för människor med andra åsiktstillhörigheter att ett politiskt engagemang i Vilhelmina på ”fel sida” kan få tuffa konsekvenser.

Syftet förefaller vara att både hämnas en tidigare valförlust och avskräcka framtida opposition från att utmana sittande majoritet. Det är bedrövligt oavsett vilken partisymbol det är som tvingas bli alibi för sådant.

Vilhelmina behöver en politisk nystart. Initiativet måste komma inifrån det parti som otvetydigt fick väljarnas förtroende i senaste valet, men som just nu inte lever upp till vare sig det förtroendet eller sina egna bästa traditioner.

Etiketter: , ,

13 kommentarer

  1. Mikael Fjällstedt

    Du får gärna utveckla följande mening: ”Viktiga demokratiska kontrollinstrument missbrukas å de grövsta av majoriteten för småaktiga, ynkliga partipolitiska hämndbegär.”

    Du generaliserar ganska rejält och skuldbelägger det parti som jag tillhör. Om man nu tycker att vi är så dåliga i vårt styre av kommunen. Så kan man väl åtminstone vara rakt på sak och tala om vad man menar, så att det finns något att bemöta i sak. Det borde man kunna begära av någon som kallar sig för ”Politisk Chefsredaktör”.

    Det vanstyre som kommunen blivit utsatt för under den borgerliga alliansen i Vilhelmina ledde i September i fjol till en stor valseger för Socialdemokraterna. Vi har ett mandat att försöka få fart på Vilhelmina. Oppositionen har under tiden efter valet inte kommit med ett enda konstruktivt förslag. Deras politik går ut på att säga nej och överklaga. Detta vanstyre gjorde dessutom att två framträdande politiker i kommunen inte fick ansvarsfrihet för ombyggantionen av den så berömda ”Regnbågen”. Men pågrund av att vi är en liten kommun med ett begränsat antal framstående politiker kände vi att vi måste markera på vilket sätt skattebetalarnas pengar hanterats utan någon som helst internkontroll utan att för den delen ta all luft ur oppositionen. Det riktiga i vilken annan organisation vore att frånta dessa människor deras politiska förtroendeuppdrag. Men så blev inte fallet.

    Jag har själv föreslagit att vi ska alla ta ett steg tillbaks och fundera över vad som gynnar Vilhelmina. För det är min tro att det hårdaste slaget kommer inte partierna eller deras politiska företrädare att ta utan den kommun som vi alla arbetar för Vilhelmina. Men framtiden får utvisa hur detta kommer att gå. Det finns mycket bitterhet och heta känslor.

  2. Kristina Norman

    Hej Ola !
    Jag känner inte igen mig i den beskrivning som du framställer här. Det råder delade meningar i vissa frågor och hårda ord har sagts, men det arbete som vi för i nämnderna flyter på bra, och vi har inga problem att samarbeta.
    Vi är inte eniga om allt där heller alla gånger och det vore väl konstigt om det skulle vara så. Vi har ju trots allt olika ideologier. Men det råder absolut inget skyttegravskrig som du vill framställa här. Lite mera faktaundersökning skulle man man önska att en ”politisk chefsredaktör” kunde ta sig för .

  3. E-mail

    Cloud Valley(sossemisstag)och Regnbågen(oppositionsmisstag)går väl på ett ut.
    Problemet i glesbygd är att det saknas yngre efterträdare, som är tillräckligt kunniga inom kommunal poltik för att kunna leda en kommun.
    Om man jämför utspelen bland glesbygdspolitiker,med de dagliga skriverierna i storstadspress mellan politiska aktörer i hetluften,så är storstadspolitiker och storstadsskribenter mycket tuffare mot varandra än vad någonsin glesbygdspolitiker är.
    Skillnaden är att glesbygd ser det mer som personval när man röstar politiskt.
    Man röstar på Maria och Åke och inte på centern eller sossarna.
    Om något går snett så är det inte politiken man angriper utan personerna som har tagit besluten.
    Man ifrågasätter inte varför vederbörande poitiker tog beslutet och diskuterar politiskt, hur man ska förhålla sig och samarbeta i framtiden för att ställa misstagen till rätta.
    Om man jämför glesbygdskommentarer med politiska kommentarer i svt-debatt på svtwebben och DN och SVD opinion och näringsliv tex så går debatten där het.
    Men man nämner aldrig politiker vid namn utan fokuserar på de olika partierna som mottagare av både negativ och positiv kritik.
    I en kommun där samma politiker suttit vid makten flera decennier, blir det nog mer som ett gammalt äktenskap till slut,där man måste få gräla av sig för att lätta på irritationerna.
    Jag tror nog de här politikerna hälsar på varann i korridoren när de möts.
    Men problemet för glesbygdskommunerna är att de erfarna politikerna inte har storstädernas kunskap att ta till sig och lära upp yngre förmågor.
    När C och V vill byta partiledare står genast yngre och knackar på dörren.
    I glesbygd håller de gamla politikerna krampartat fast i sin position och har svårt att släppa makten till yngre intresserade.
    Det om något kommer bli ett större problem i framtiden än det äktenskapsgräl vi nu ser mellan glesbygdspolitikerna.

  4. Iakttagare på nära håll

    En klockren analys av rådande situation i Vilhelmina. Men finns det något hopp om ändring, då inte ens ledande S-politiker som Norman eller Fjällstedt verkar förstå orsak och verkan.

  5. Håkan Rombe

    Det behövs nog ingen större djupdykning i Vilhelminas politiska liv för att dra de slutsatser Ola Nordebo gjort. Det räcker med att ta del av de offentliga uttalanden, insändare och bloggar som inblandade personer presterat i åratal. Vilhelminapolitiken har problem vilket är lätt att konstatera för en utomstående betraktare och nog måste man vara bra närsynt för att inte se det uppenbara. Eller kanske inblandad.

  6. Kristina Norman

    Tyvärr så är det mycket tack vare utomstående personer som inte tycker sig behöva göra ”djupdykningar” och ta reda på adekvat fakta,för att bedöma situationen, som som denna olyckligt snedvridna uppfattning av vad som händer i Vilhelmina sprids.
    Jag beklagar verkligen om du medverkar till att sprida denna desinformation, Håkan Rombe.

  7. Svante Wendler

    Firma Fjällstedt/Norman gör brandkårsutryckning och trampar runt i klaveret så det står härliga till, bra så! Då vet Vilhelminaborna vad de valt in i fullmäktige i fråga om allmänt sunt förnuft, folkvett och kompetens.
    Ert sätt lyser starkt av ignorans samt okunskap…
    För övrig en klockren krönika av Nordebo.
    Nuvarande styre har bara denna period kvar, folk i V-mina är inte dumma, längtar efter kompetens och vision samt glömmer ej i första taget!
    Njut så länge det varar Fjällstedt/Norman, nå mer perioder lär det inte bli 😉 !
    Svante Wendler

  8. Kristina Norman

    Jadu Svante , Du blir nog inte förvånad när jag säger att jag inte håller med dig.
    Tyvärr, så måste jag nog också säga att klavertrampet står du och Nordebo för den här gången… Nordebo för att han skriver utan att ha informerat sig ordentligt och du för att du hakar på utan att veta du med …

  9. Mikael Fjällstedt

    Ja det verkar som att Ola Nordebo ”Politisk chefsredaktör” har samma typ av blogg som en del av sina kamrater. Det handlar om att i stora ordalag kritisera utan att egentligen ha sagt ett enda dugg. Kan det vara så att denna ledare och blogg inte är journalistiskt fakta baserad? Utan en produkt av vad en part har sagt. Detta skulle då sätta VK i en helt ny dager. Som skvaller blaskan som egentligen inte opartiskt bedömer vad som händer utan partiskt skriver för att hålla konflikter vid liv.

    Kan det vara därför Ola Nordebo endsast publicerar anonyma påhopp på det Socialdemokratiska partiet i Vilhelmina utan att själv gå in och svara för dom frågeställningar som lyfts av oss Socialdemokrater?

  10. Oraklet

    Men vist är det märkligt att inte Norman/Fjällstedt tar ett steg tillbaks och inser vilka ”brister i inlandspolitiken” de själva sprider. Som sosseparti i sin helhet skulle jag ifrågasätta de talesmän de satt i täten. Fjällstedt åberopar svar. Vilka svar och på vad?
    Vilka påhopp avser han vara gjorda egentligen. Det måste vara en svår trångsynthet som inte går att bota, när inte kritiken till politiken ses över och funderas på.
    Normans ständiga känsloutbrott om att inte känna igen sig framstår som aningslöst barnsliga. Självklart känner man inte igen sig, när man vägrar ta in vad som kritiseras. Ett fullständigt ego, kan utläsas av de tillskyndare till hjärntrusten eller den ”sekt” som uppstått ur ett politiskt S-kaos i denna kommun.
    Man häpnar och förvånas över att utomstående kommentatorer angrips, liksom bloggskrivaren och försöken att pådyvla en åsikt som jag knappast kan tänka mig finns i detta röda parti. Att skämmas är inte heller tänkbart för S anhängarna och en förändring lär knappast komma tillstånd i kommunen med sådana förespråkare/talesmän man nu skickar fram i frontlinjen.

    Vad ska till för att poliktikerna ska inse sin skadliga verkan genom personifieringen som finns och hur upplever de övriga poliktikerna som verkligen arbetar för kommunens väl och ve?
    Precis som en annan kommentator skrev, så finns det en verkan av det kaoset som uppstått och den frånskyllan man gör på varandra.

    Man kan ju inte annat än tänka att de som röstat fram dessa måste vara totalt lurade eller så sitter man väldigt nöjd och kommer att låta dessa två S-anhängare fortsätta försvara sina ”ledare” i ett parti som totalt tappat verklighetsförankring.

    Hur kommer det att sluta för dessa små Inlandskommuner som inte gör annat än motarbetar varandra till priset av utveckling och framgång?

  11. Kristina Norman

    Oraklet: Det är inget ”känslomässigt utbrott” över mitt uttryck ”jag känner inte igen mig ”.
    Det är ett klart konstaterande!
    I övrigt borde nog du liksom flera andra,läsa på lite och ta reda på vilka lagar och regler som verkligen gäller, så blir diskussionen mera balanserad.

  12. Camilla Stenlund

    Tror att uppgivenheten bland kommunens innevånare snarare handlar om politkers oförmåga att säga ”ajdå vi gjorde fel och nu ska vi hjälpas åt att rätta till sakerna” Ingen vågar erkänna att man gjort fel eller att nedlåta sig att försöka uttrycka förståelse för en motståndares åsikt. Det är paragrafer och lagar som är viktiga inte att vara en schysst person med lyhördhet och medkänsla. Okej om sossarna är syndabockar i media det kan kännas irriterande och trist – men visa att ni står över det och sluta gneta i inlägg och bloggar och tycka synd om er själva. Lägg ner mothuggandet som bara ger ett löjets skimmer och jobba mer på att slippa försvara er genom att göra ett bra jobb. Ingen kan bli omtyckt av alla men lite mer självkänsla kan behövas så ni inte behöver hävda er hela tiden i offentlig media.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.