Det är Umeå som är bra för Ikea

Ikea kommer till Umeå för att det är bra för Ikea, inte av något annat skäl. Det är den goda nyheten för Umeå, att staden, med sina egna kvaliteter, är viktig för Ikea. Och även om det är en banal iakttagelse kan den vara värd att upprepa när hallelujastämning råder. Det är utgångspunkten för den här krönikan.

Niklas Eriksson har gjort en briljant teckning till morgondagens papperstidning med sin illustration av Ikea-nyheten.

—————————————————–

Det är Umeå som är bra för Ikea

Ikea kommer till Umeå för att det är bra för Ikea, inte av något annat skäl. Det kan låta som en banal iakttagelse, men jag tror att det är viktig att upprepa, så att ryggar kan räta på sig som nu kröker i onödan. Det är Umeå – en växande, populär studentstad där flyttlassen rullar kors och tvärs varje år inför terminerna – som är viktigt för Ikea. Därför kommer Ikea hit. Inte som välgörenhet gentemot kommunen.

Nu utesluter förstås inte det ena det andra. Att Ikea kommer till Umeå är ett plus sett till jobb och handel för Umeå. Och Ikea är intensivt efterlängtat hos många umebor av andra konsumentbetonade skäl, som inte alltid är rationella; men vilka känslor är rationella här i världen. Den här etableringen är enormt populär i stan på ett emotionellt sätt.

Men för Umeås långsiktiga utveckling är nyheten om det ökande nyföretagandet i Västerbotten mångdubbelt viktigare. Framtidens nya jobb skapas av många små, i notisform, inte av enskilda stora till jätterubriker. Jag vill även drista mig till att påstå att de planerade, utskällda kulturpolitiska satsningarna i kommunen kommer att vara betydelsefullare över tid, än att en enskild kedja slår upp portarna.

Det finns faktiskt något både tänkvärt och problematisk i den hallelujastämning som råder efter Ikea-beskedet. Kanske har det med de överdrivna utropen av tacksamhet att göra, attityden av nästan underdånighet som inför räddare i nöden. Kommuner med stark framtidstro ska inte falla ner i alltför passiva tacksamhetskänslor inför enskilda stora företag. Det kan lätt bli till en dålig vana, som leder tankar och prioriteringar fel.

Reaktionerna på Ikeas ankomst säger något om att Umeås självbild kanske inte alltid stämmer överens med de som formuleras i officiella kampanjer. Ikea-jublet är ett litet återfall i den gamla tron att enskilda etableringar ska lyfta Umeå en gång till, som under förra seklet. Det kommer inte att ske, och vi bör vänja oss av vid tanken.

Det är Umeå som är bra för Ikea – också därför att Ikea är efterlängtat hos konsumenterna här. Om någon står i en beroendeställning, så är det Ikea till Umeå. Och det är den goda nyheten, att en sådan stor, skicklig aktör känner att den behöver vara närvarande i Norrlands största stad.

Det är Umeå, med sina egna kvaliteter, som är Beatles.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Korre

  Handeln i Umeå och framför allt Umeås omnejd är förlorarna. Skall man tro tidningen kommer de som handlar på IKEA från när och fjärran. Inlandet, som Nordebo ibland känner viss sympati med, kommer att svårare att överleva. De lokala handlarna i städerna kommer att reduceras.
  Eftersom det redan finns IKEA-varuhus i Sundsvall och Haparanda kommer upptagningsområdet att styras av avståndet till dessa städer.
  Det är dock inte självklart att Öviksborna kommer att söka sig till i det närmaste isolerat IKEA om man i stället kan åka till det stora handelscentrat Birsta där allt finns inom nära avstånd.
  I Umeå bygger handeln på att man skall förflytta sig långa sträckor mellan de olika handelsområdena, för att få tag i de affärer som skall besökas.
  Jo, nog är Umeå bra för IKEA, det märkliga är att IKEA inte själva har förstått att det finns bättre lägen än det man nu valde.

 2. Jo

  Jo, men ni förstärker faktiskt attityden: VK blåser upp Ikeas etablering på tre helsidesuppslag samtidigt som ni nästan aldrig skriver om nyföretagare, såvida det inte rör sig om nya restauranger. Innovatörer uppmanas att köpa annonser medan storföretaget Ikea omtalas i långa artikelserier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.