Sätt stopp för kontroll- och övervakningssjukan

Landstinget i Gävleborg har beslutat att införa alkotester av all personal.

Under ett års tid ska en fjärdedel slumpvist utvalda anställda testas under arbetstid, rapporterar P4 Gävleborg.

Den som påvisas ha mer än 0,2 promille alkohol i blodet tas ur tjänst och får löneavdrag.

Jag är starkt emot den här utvecklingen. Misstro som grundhållning, generella kontrollsystem som standardlösning och en politisk åtgärdssjuka som snävar in den personliga integriteten steg för steg – allt det hotar att upplösa människors interaktion. Civilsamhällets eget ansvarstagande, tilliten till och förväntningarna på människors förmåga att hantera problem, ersätts med en grov, instrumentell övervakningsapparat från ovan.

Stora hjälpinsatser mot missbruk på arbetsplatser är viktigt. Att trygga säkerheten genom en sträng alkoholpolicy, även med tester av nyckelpersoner, och arbeta förebyggande mot den destruktiva alkoholkulturen är helt rätt.

Men oproportionerliga tvångsaktioner minskar bara chanserna att vinna fortsatt gehör för restriktiviteten. Sätt stopp för övervakningssjukan innan den går överstyr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.