Grundforskning och bildningsideal

Tidigare studenten, entreprenören Emanuel Dohi, riktade i gårdagens VK kritik mot Umeå universitets slogan ”Du är väl anställningsbar?”.

”I mina ögon”, sade Dohi, ”är det att utbilda någon till att passa in i någon annans fack.” Dohi fick snabbt medhåll av universitetsdirektör Lars Lustig, som i förklaringen av hur slogan kom till hänvisar till Bolognaprocessens övergripande mål, där anställningsbarhet lyfts fram.

Invändningen är viktig i en tid när även styrbar, tillämpad forskning står allt högre i kurs medan grundforskningen får sämre uppbackning, och krav på att universitet ska anpassa sig till rådande arbetsmarknader börjar skymma friare bildningsideal. Den högre utbildningen behöver inte pusta fram medvind åt tidsandan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.